Toto ovocie radšej NEDÁVAJTE na vianočný stôl: Prečo NEPATRÍ v ZIME na tanier!

Zdroj: gettyimages.com
2020-12-10 16:00:00

Kto by si vedel predstaviť Vianoce bez priam omamnej vône mandarínok vznášajúcej sa navôkol? Napriek tomu, že na ne nedáme dopustiť, tieto citrusové plody do jedálnička Slovákov tak úplne nepatria. Odborníčka na výživu Zdenka Havettová vysvetľuje, prečo by ste ich svojim deťom do mikulášskeho balíčka tento rok dávať radšej nemali.

V zimných mesiacoch nie sú prospešné

Ponuka supermarketov je v súčasnosti veľmi široká a mimoriadne lákavá. Málokto dokáže odolať. Napriek tomu, že v obchode celoročne môžeme nakúpiť všetky druhy ovocia i zeleniny bez ohľadu na sezónu či región, nemali by sme podľahnúť.

Čítajte tiež: Jeden z najrozšírenejších OMYLOV o CHUDNUTÍ: Pravda o VEKU a zhadzovaní kíl!

„Čoraz častejšie sa stretávam s tým, že naše lokálne ovocie vo veľkej miere nahrádzajú citrusy. Citrusové plody ale nemusia byť najvhodnejšou voľbou v našom pásme,“ prezrádza odborníčka na výživu Zdenka Havettová, ktorá pripomína, že nepatria do prirodzenej stravy Stredoeurópanov.

Citrusové plody sú totiž plné vody, ktorá prirodzene ochladzuje organizmus, čo nie je v zimných mesiacoch prospešné. 

„Takéto ovocie je vhodnejšie pre obyvateľov žijúcich v teplých oblastiach, kde im pochopiteľne poskytujú potrebné osvieženie,“ vysvetľuje odborníčka, no zároveň zdôrazňuje, že zo žiadnej potraviny ale netreba mať paniku. „Rozhodujúce je množstvo, ktoré skonzumujeme. Tí skôr narodení si budú určite pamätať, že banány, pomaranče či mandarínky sa dali kúpiť iba raz v roku, a to na Vianoce,“ zdôrazňuje.

Prednosť by malo mať iné ovocie

Mikuláš by mal mandarínky priniesť len vtedy, keď ich konzumujete striedmo. V balíčku ich však poľahky nahradíte dobrotami, aké zvykli jesť aj naši rodičia.

„Zopár mandarínok isto poteší každé dieťa, ale zabúdať by sme nemali ani na dobré slovenské jablká. Zvykom našich starých mám bolo pridávať i celé vlašské orechy. Skúste vašu ratolesť prekvapiť zmesou sušených jabĺčok, sliviek, marhúľ či hrozienok,“ navrhuje Havettová.

Pre koho nie sú citrusové plody? 

Netreba taktiež zabúdať, že hoci nám citrusové plody chutia, niektorí ľudia by ich nemali konzumovať vôbec. Dokážu narobiť viac škody ako úžitku. 

"Ľudia s citlivým trávením, chronickými tráviacimi ťažkosti a dokonca aj tí, ktorí majú problém s nafukovaním by sa mali citrusovým plodom radšej vyhýbať, pretože im v rámci trávenia môžu priťažiť," dodáva odborníčka. 

Fotogaléria


Tagy:
banány mandarínky

2020-12-10 16:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia