TEST citrusov sklamal: Nálezy, ktoré vyvrátili jeden z najväčších mýtov

Zdroj: gettyimages.com
2019-12-09 06:00:00

Ovocie z ekologického poľnohospodárstva ešte nemusí byť zárukou toho, že neobsahuje pesticídy! Aspoň podľa spotrebiteľskej organizácie dTest, ktorá zistila prítomnosť týchto škodlivých látok v niektorých z testovaných produktov.

Aj keď chemické ošetrenie pomocou pesticídov má svoj význam a ochraňuje rastliny a ich plody pred škodcami, má neblahý vplyv na ľudské telo. Látky i v menšom množstve škodia endokrinnému a reprodukčnému systému. Spotrebiteľská organizácia dTest otestovala prítomnosť viac ako 240 rôznych pesticídov, ktoré by sa mohli nachádzať v citrusoch. Laboratórium odhalilo pesticídy v 12 z 20 testovaných produktov. Čo je na tom najhoršie, aj v citrónoch z ekologického poľnohospodárstva. 

Čítajte tiež: Nenechajte sa oklamať nepravým vianočným punčom: Znak, ktorý ho prezradí!

Ktoré produkty prepadli? 

Cieľom testu bolo zmerať, koľko pesticídov a v akej koncentrácii obsahuje predávaná citrusová kôra v rôznej podobe. Laboratórnym skúškami bolo podrobené šesť druhov čerstvých citrónov v sieťke, troje sušené citrusové kôry a 11 druhov kandizovanej pomarančovej, citrónovej alebo cedrátovej kôry. Každá z testovaných kategórií kôry prešla vlastným testovacím programom. 

"Kôra čerstvých citrónov bola najproblematickejšou kategóriou - vo všetkých šiestich vzorkách sme našli pesticídy. Smutné je, že to platí aj pre oboch zástupcov bioprodukcie, a to Tesco Organic Bio citróny a Citróny Billa / Naša bio Organic Lemons. Vzhľadom k deklarovanému ekologickému režimu sme tieto zistenia hodnotili veľmi prísne. Citróny z Billy v našom teste prepadli, pretože obsahovali rovno dva pesticídy naraz. To je podľa metodického pokynu českého ministerstva poľnohospodárstva u ekologicky pestovaného ovocia neprijateľné, bez ohľadu na zistené koncentrácie," opisuje sklamanie šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová. 

Pre porovnanie - čerstvé citróny z bežnej neekologickej produkcie obsahovali štyri až desať rezíduí pesticídov.

Ďalším typom testovaných potravín boli sušené citrónové kôry v obchodoch predávané medzi korením. Všetky tri výrobky tejto skupiny obsahovali pesticídy, mali v sebe sedem až desať rôznych rezíduí, avšak v povolených limitoch. 

Najmenej pesticídov

Najčistejšia bola kandizovaná ovocná kôra. U ôsmich vzoriek analytické prístroje nezaznamenali žiadne pesticídy a u zvyšných troch sa nachádzalo niekoľko látok proti škodcom, aj keď problémy s dodržaním limitov nemali. Hoci sa môže javiť kandizovaná kôra čistá, čo sa týka obsahu pesticídov, obsahuje často prídavné látky ako siričitany, sorban draselný alebo umelé farbivá - o ich prítomnosti sa spotrebiteľ dočíta na obale.

Pozrite si prehľad testovaných citrusových kôr!

Fotogaléria


Tagy:
test citrusy zdravie pesticídy citróny chemické látky

2019-12-09 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia