Skrytý účinok vianočného korenia: Už jeden gram dokáže napodobniť inzulín!

05.12.2019

Máte problémy so zvýšenou hladinou cukru v krvi? Vzniku závažných komplikácie, ktoré sú s tým spojené, môže pomôcť jednoduchá zmena stravovacích návykov. Mnohé štúdie ukazujú na konkrétne korenie.

Cukrovka 2. typu sa objavuje vtedy, keď telo nevytvára dostatok inzulínu, aby správne fungovalo alebo bunky nereagujú na inzulín a vzhľadom na jeho zlú produkciu hladina cukru v krvi neustále stúpa. Ak sa nelieči, zvyšujúca sa hladina cukru v krvi môže časom predstavovať život ohrozujúce zdravotné riziká, ako sú ochorenia srdca či mozgová príhoda.

Čítajte tiež: Preč s demenciou jednoduchým spôsobom: Tento kuchynský olej robí divy s mozgom!

Korenie, ktoré pomôže

Zásadný význam pre kontrolu hladiny cukru v krvi zohráva úprava jedálnička. Ukázalo sa, že určité potraviny zvyšujú citlivosť na inzulín a spomaľujú rýchlosť absorpcie jedla do krvného obehu - mechanizmus, ktorý pomáha kontrolovať zvýšenie hladiny cukru v krvi po jedle, píše sa v express.co.uk.

Početné štúdie naznačujú, že jednou z potravín, ktoré môžu byť nápomocné, je škorica. Toto aromatické korenie sa môže pochváliť vlastnosťami znižujúcimi hladinu cukru v krvi, takže jej pridanie do jedla pomáha kontrolovať ju. Výskum venujúci sa účinkom škorice ukázal, že znižuje množstvo glukózy, ktorá vstupuje do krvného obehu po jedle, čím sa znižuje riziko zvýšenia hladiny cukru v krvi. Glukóza je jednoduchý cukor, ktorý sa hromadí v krvnom obehu a je hlavnou príčinou vysokých hladín cukru v krvi. Výskum okrem toho ukázal, že zlúčenina v škorici môže pôsobiť na bunky napodobňovaním inzulínu. Tým sa výrazne zlepšuje absorpcia glukózy v bunkách, hoci pôsobí oveľa pomalšie ako samotný inzulín. Škorica môže podľa pribúdajúcich dôkazov znížiť hladinu cukru v krvi nalačno o 10 až 29 percent.

Koľko škorice?

Štúdia zverejnená v časopise Agricultural Research Magazine zistila, že konzumácia iba jedného gramu škorice denne môže zvýšiť citlivosť na inzulín a pomôcť zvládať alebo dokonca aj zvrátiť cukrovku 2. typu.

Okrem toho výsledky klinickej štúdie uverejnenej v časopise Diabetes Care zistili, že denný príjem jedného, ​​troch alebo šiestich gramov znižuje glukózu v sére, triglycerid, LDL alebo zlý cholesterol a celkový cholesterol zhruba po 40 dňoch. Triglycerid a cholesterol sú typy molekúl nachádzajúce sa v krvi a vysoké hladiny triglyceridov a LDL cholesterolu môžu zvyšovať riziko srdcových chorôb a mozgovej príhody.

Majte jedlo pod kontrolou

Bezpečným spôsobom, ako regulovať hladinu cukru v krvi, je dodržiavanie diéty s nízkym obsahom sacharidov, lebo potraviny s vysokým obsahom uhľohydrátov sa v tele rýchlo rozkladajú a spôsobujú rýchle zvýšenie hladiny glukózy v krvi.

Jedným zo spôsobov, ako rozlišovať medzi potravinami s vysokým obsahom sacharidov a potravinami s nízkym obsahom sacharidov, je použitie glykemického indexu (GI). Ide o systém hodnotenia potravín obsahujúcich uhľohydráty, ktorý ukazuje, ako rýchlo každé jedlo ovplyvňuje hladinu cukru v krvi (glukózy).

Potraviny s vysokým GI:

  • cukor a sladké jedlá
  • sladké nealkoholické nápoje
  • biely chlieb a pečivo
  • zemiaky
  • biela ryža

Potraviny s nízkym alebo stredným GI:

  • niektoré druhy ovocia a zeleniny
  • strukoviny
  • celozrnné potraviny, napríklad ovsená kaša

Okrem toho potraviny s nízkym GI, ktoré spôsobujú, že hladina cukru v krvi pomaly stúpa a klesá, vám môžu pomôcť cítiť sa dlhšiu dobu najedenými, pomáhajú kontrolovať chuť do jedla a môžu byť užitočné pri snahe schudnúť.

Príznaky cukrovky 2. typu

  • močenie viac ako obvykle, najmä v noci
  • neustály pocit smädu
  • veľká únava
  • chudnutie
  • svrbenie v okolí penisu alebo vagíny, prípadne opakované kvasinkové infekcie
  • dlhé liečenie rán
  • rozmazané videnie

Fotogaléria


Tagy:
zdravie cukrovka cukor škorica

05.12.2019  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Diskusia