Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Preč s demenciou jednoduchým spôsobom: Tento kuchynský olej robí divy s mozgom!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zhoršuje pamäť, rozumové schopnosti a spôsobuje degeneratívne zmeny v mozgovom tkanive. Ťažko uveriť, že by toto všetko, čo má na svedomí demencia, mohol napraviť alebo aspoň zmierniť obyčajný kuchynský olej. Nový výskum však hovorí za všetko.

Nový výskum na myšiach naznačuje, že konzumácia stravy bohatej na extra panenský olivový olej môže zabrániť toxickej akumulácii bielkoviny tau, ktorá je charakteristická pri viacerých typoch demencie. Zistenia boli zverejnené v časopise Aging Cell.

Čítajte tiež: Potvrdené už aj odborníčkou: Pôsobenie banánovej šupky na ľudské telo!

Účinky extra panenského olivového oleja

Vďaka mononenasýteným mastným kyselinám alebo dobrým tukom je extra panenský olivový olej známy svojou schopnosťou znižovať riziko vysokého cholesterolu a srdcových chorôb. Niekoľko štúdií však nedávno naznačilo, že extra panenský olivový olej má tiež neuroprotektívne a kognitívne účinky.

Príkladom je štúdia z roku 2012, ktorá na myšiach zistila, že olej zlepšuje učenie hlodavcov a tiež ich výkon pri testoch pamäti. Môže za to obsah výživných látok v olivovom oleji. Extra panenský olivový olej je bohatý na polyfenoly. Sú to silné antioxidačné zlúčeniny, ktoré môžu zvrátiť poruchy učenia a pamäti súvisiace s ochorením alebo starnutím.

Pred niekoľkými rokmi ďalšia štúdia, uverejnená na medicalnewstoday.com odhalila, že extra panenský olivový olej znižuje včasné neurologické príznaky Alzheimerovej choroby u myší. Tento olej zlepšil autofágiu - to znamená schopnosť mozgových buniek eliminovať toxický odpad - a pomohol udržať integritu synapsií hlodavcov, čo sú spojenia medzi neurónmi. Hlavným autorom štúdie bol Domenico Praticò - profesor na Katedrách farmakológie a mikrobiológie a Centra translačnej medicíny na Lekárskej fakulte Lewisa Katza na Temple University vo Philadelphii v štáte PA.

Nedávno viedol nový tím v štúdii, ktorá bola o neurologických výhodách extra panenského olivového oleja. V rámci tejto štúdie sa vedci zaoberali účinkom oleja na „tauopatie“. Ide o kognitívne stavy súvisiace s vekom, v ktorých sa proteín tau akumuluje na toxickej úrovni v mozgu, čím vyvoláva rôzne formy demencie.

Štúdium proteínu tau u myší

Vedci použili myšací model tauopatie. Geneticky vylepšili hlodavce tak, že boli náchylní hromadiť nadmerné množstvo inak normálneho proteínového tau. V Alzheimerovej chorobe a iných formách demencie, ako je napríklad frontotemporálna demencia, sa tau proteín hromadí vo vnútri neurónov vo forme toxických "spletí" alebo "chumáčov". Naopak, v zdravom mozgu normálne hladiny tau pomáhajú stabilizovať mikrotubuly, ktoré sú podpornými štruktúrami pre neuróny.

V tauopatiách hromadenie „chumáčov“ vo vnútri neurónov bráni nervovým bunkám prijímať živiny a komunikovať s inými neurónmi. To nakoniec vedie k ich smrti.

Preč s demenciou jednoduchým
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

V štúdii myši náchylné na hromadenie proteínu tau konzumovali stravu s vysokým obsahom extra panenského olivového oleja od 6 mesiacov. Podľa niektorých odhadov je to ekvivalent približne 30 rokov ľudského života. Kontrolné myši boli tiež náchylné na akumuláciu tau, pričom konzumovali pravidelnú stravu. 

Zlepšuje pamäť

Približne o rok neskôr - čo by sa rovnalo približne 60 rokom ľudského veku - experimenty odhalili, že hlodavce náchylné na tauopatiu mali o 60% menej usadenín proteínu tau ako kontrolné hlodavce, ktoré nedostali potravu obohatenú o panenský olivový olej! Taktiež tie s olivovým olejom v strave mali lepšie výsledky v bludiskách a testoch pamäti na rozpoznávanie nových objektov.

Analýzy vzoriek mozgového tkaniva ďalej odhalili, že myši, ktoré konzumovali extra panenský olivový olej mali lepšiu funkciu synapsie ako kontrolné myši, ako aj lepšiu neuroplasticitu. Bolo u nich zaznamenané zvýšenie proteínu s názvom komplexín, čo je „presynaptický“ proteínový kľúč na udržanie zdravých synapsií.

„Naše zistenia ukazujú, že extra panenský olivový olej priamo zlepšuje synaptickú aktivitu, krátkodobú plasticitu a pamäť a zároveň znižuje neuropatológiu tau u myší s tendenciou k tomuto proteínu,“ uzatvára Dr. Praticò a dodáva: „Tieto výsledky posilňujú zdravé prínosy extra panenského olivového oleja a ďalej podporujú terapeutický potenciál tohto prírodného produktu nielen pre Alzheimerovu chorobu] ale aj pre primárne tauopatie.“

Viac o téme: PotravinyOlejOlivový olejDemenciaAlzheimerova choroba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9