Falošná čokoláda klame spotrebiteľov: TIPY, ako ju odhalíte v priebehu pár sekúnd

Zdroj: gettyimages.com
2019-12-02 12:00:00

Mikulášska nádielka vo forme čokoládových figúrok je dlhoročnou tradíciou. Obal však môže vyzerať lákavo, no môžete naraziť na náhražky. Na prvý pohľad sú od pravej čokolády takmer na nerozoznanie. Ako rozpoznať čokoládu od sladkej hnedej hmoty?

Ako rozpoznať rozdiel? 

Na príchod Mikuláša, čerta a anjela sa pripravujú nielen deti, ale aj dospelí. Z regálov v obchodoch však na nás číhajú rôzne druhy čokolád a čokoládových figúrok. Niektoré z nich však v skutočnosti môžu mať ďaleko od čokolády!

Čítajte tiež: Pijete vodu na prázdny žalúdok? Na toto si dávajte pozor!

„Kúpili sme ich v rovnakom obchode, stáli vedľa seba v rovnakom regále, majú rovnakého výrobcu, rovnakú hmotnosť i veľkosť a cenový rozdiel sú len tri české koruny. Napriek tomu sa 60-gramové figúrky anjela a Mikuláša svojím zložením významne líšia. Anjel, za ktorého sme zaplatili 24,90 Kč je z mliečnej čokolády. Mikuláš, ktorý stál 21,90 Kč je vyrobený prevažne z cukru a palmového tuku,“ uvádza Hana Hoffmanová, šéfredaktorka spotrebiteľkého časopisu dTest

Ide o dva úplne odlišné výrobky, pričom rozdiely možno zbadať len v informáciách uvedených malými písmenami na etikete na zadnej alebo spodnej strane staniového obalu. Na prvom mieste v zložení oboch figúrok stojí cukor. V prípade Anjela sa jedná o čokoládu, v prípade Mikuláša o výrobok označený ako „Mliečna pochúťka. Cukrovinka.“

"Mikuláš obsahuje len 9% kakaového prášku so zníženým obsahom tuku, takže nesmie mať názov „čokoláda“. V jeho zložení nájdeme na prvých miestach cukor, plne stužený rastlinný tuk z palmových jadier, sušenú mliečnu srvátku a až potom spomínaný kakaový prášok. Figúrka Anjela z pravej čokolády oproti tomu obsahuje najmenej 32% kakaovej sušiny a je správne označená ako „mliečna čokoláda“. Na prvých miestach v zložení nájdeme cukor, kakaové maslo, kakaovú hmotu a sušené odstredené mlieko," hovorí Hana Hoffmannová.

Spoznajte náhražku čokolády

Na trhu nájdeme rôzne druhy čokolády. Všetky opisuje vyhláška č. 76/2003 Zb., ktorá udáva minimálny podiel kakaovej sušiny v mliečnej a horkej čokoláde a pre mliečnu a bielu (tá kakao neobsahuje) potom vymedzuje aj najnižší prípustný obsah mliečnej sušiny.

Figúrky z pravej čokolády na čokoládu upozorňujú v názve. V zložení nájdete tiež cukor a mliečne zložky, kakaová hmota a informácie o jej množstve. Mikulášske figúrky sú najčastejšie vyrobené z mliečnej čokolády.

Nachádza v názve výrobku namiesto slova čokoláda „kakaová pochúťka“, „kaková poleva“ alebo „kakaová hmota“? Zbystrite pozornosť. S veľkou pravdepodobnosťou ide o náhražku čokolády. Ak sa ďalej začítate do etikety, zo zloženia výrobkov zistíte pravdu. V tých výrobkoch, ktoré nie sú čokoládové, sa na prvých miestach objavuje cukor, niektorý z rastlinných tukov a sušená mliečna srvátka, prípadne sušené odtučnené mlieko. Až potom zvyčajne nasleduje kakao. Hoci cena takýchto výrobkov môže byť nižšia, ich kvalita tomu zodpovedá. 

Ako spoznať čokoládovú figúrku?

  • Čítajte informácie na etikete
  • Hľadajte v názve výrobku slovo čokoláda
  • Etiketa by mala obsahovať vetu „kakaová sušina najmenej x %“
  • Na druhom mieste v zložení bude kakaová hmota alebo kakaové maslo, nie rastlinný tuk

Požiadavky na čokoládu podľa vyhlášky

Biela čokoláda neobsahuje kakaovú sušinu. Je vyrobená najmä z kakaového masla (minimálne 20%), mlieka alebo mliečnych výrobkov (najmenej 14% mliečnej sušiny) a sladidiel.

Mliečna čokoláda obsahuje najmenej 25% kakaovej sušiny a 3,5% mliečneho tuku. Ako "extra" je potom označená mliečna čokoláda s minimálne 30% podielom kakaovej sušiny, 18% mliečnej sušiny a 4,5% mliečneho tuku.

Horká čokoláda musí obsahovať najmenej 35% kakaovej sušiny, výrobky vyššej akosti (extra) potom 43%. Existuje aj množstvo horkých čokolád s oveľa vyššími podielmi kakaa. Najviac chuťových tónov si možno vychutnať u tých s obsahom sušiny v rozmedzí 60-75%, u čokolád s vyšším podielom už môže prevažovať horkosť nad ostatnými chuťovými vnemy.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny čokoláda výrobky sladkosti Mikuláš

2019-12-02 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia