Tieto POTRAVINY by ste pred prípravou NEMALI umývať: Môže to dopadnúť veľmi ZLE

Zdroj: gettyimages.com
2020-12-16 17:00:00

Už od detstva nás rodičia upozorňovali, aby sme umyli všetko, čo budeme jesť. Málo ľudí však vie, že tento návyk niekedy spôsobuje viac škody ako úžitku. Umývanie niektorých potravín vedie k šíreniu baktérií a mnohým ďalším negatívnym dôsledkom!

1. Vajcia

Surové vajcia nepatria pod prúd tečúcej vody! V škrupine sú jemné póry, ktorými sa môžu zaniesť baktérie salmonely z povrchu do vnútra.

Čítajte tiež: Do boja s cukrovkou vďaka tejto polievke: Udrží hladinu cukru v krvi na uzde!

2. Kura

Mnoho ľudí zvykne pred prípravou opláchnuť kura pod tečúcou vodou. Pritom ani nevedia, ako ohrozujú svoje zdravie! Na kuracom mäse sa totiž nachádzajú nebezpečné baktérie, vrátane salmonely, ako sa uvádza na brightside.me. Hoci sa umytím mäsa mnohí snažia zbaviť baktérií, robia pravý opak. Baktérie sa totiž pri umývaní rozšíria na vaše ruky, do kuchynského drezu, ale môžu sa dostať aj na kuchynskú pracovnú dosku. Mäso nemusíte umývať, baktérií sa zbavíte jednoducho a to tepelnou úpravou.

Podľa expertov je dobré povariť kuracie mäso dvakrát vo vode - po prvom ohreve vymeňte vodu a opäť priveďte do varu.

3. Mäso

Tak isto, ako aj pri kuracom mäse, akékoľvek iné je dobré neumývať pred prípravou. Inak sa baktérie rozšíria všade naokolo. Aj v tomto prípade sa oplatí ho vložiť do vriacej vody, ktorá spoľahlivo zničí baktérie. Nezabudnite si po každej manipulácii s mäsom dôkladne umyt ruky vodou a mydlom.

4. Cestoviny

Zvyknete cestoviny pred varením opláchnuť vo vode? Chyba! Takýmto spôsobom ich pripravíte o škrob. Ten im pomáha absorbovať šťavu. Ak si chcete spraviť cestovinový šalát, cestovinu môžete bez obáv umyť po varení.

5. Huby

Huby a voda k sebe príliš nepatria. Správajú sa ako špongia, akonáhle ich namočíte do vody alebo dlhšie pridržíte pod prúdom, okamžite nasajú vodu. Lepším riešením je ich rýchlo umyť a hneď vysušiť papierovou utierkou. Odporúča sa to však spraviť tesne pred varením, v opačnom prípade stratia pružnosť a rýchlo sa pokazia.

Fotogaléria


Tagy:
baktérie potraviny zdravie umývanie

2020-12-16 17:00:00  |  Foto: gettyimages.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia