Ohryzok z jablka nepatrí do koša: Odpad s veľkým potenciálom, ktorý patrí na tanier!

Zdroj: gettyimages.com
2019-10-15 06:00:00

Mnohí si myslia, že pravidelným jedením ovocia detoxikujeme svoj organizmus a staráme sa o svoje zdravie. Hoci to je pravda, platí to len v prípade, ak budete vedieť, ako ovocie konzumovať. Ak ste zvykli stred jablka vyhadzovať do koša, čoskoro tento zvyk zmeníte!

V jadre jablka sa nachádzajú dobré baktérie, ktoré prispievajú k zdravým črevám, ako povedali vedci na základe štúdie.

Čítajte tiež: Veľký vplyv bežnej zeleniny na sexuálny život: Jej reakcia v mužskom tele nemá obdoby!

Jedným z najúčinnejších spôsobov, ako z tela odstrániť toxické látky je konzumácia jedál s vysokým množstvo vody. Túto podmienku spĺňa ovocie. A nielen to. Nájdeme v ňom množstvo vitamínov, minerálov, aminokyselín a mastných kyselín potrebných pre zdravie. Aby sme však z ovocia vyťažili maximum, treba sa naučiť, ako ho správne jesť. Koľkokrát si myslíme, že odpad z neho patrí len do koša, pritom pravdou je presný opak. Práve to, čo vyzerá na prvý pohľad ako nepodstatná vec, ktorú zahadzujeme, je v skutočnosti nabitá zdraviu prospešnými látkami!

Vplyv na tráviaci trakt

To sa týka jablka. Na Slovensku si ho máme možnosť vychutnať počas celého roka, hoci práve teraz na jeseň je jeho sezóna a je najchutnejšie. Neurobte však jednu zásadnú chybu! Tentokrát však stred jablka nezahadzujte do koša a jednoducho si ho vychutnajte celé. Vrátane tvrdého jadra s kôstkami. Črevné baktérie sa vám za to poďakujú. 

V jadre jablka sa totiž nachádzajú baktérie, ktoré podporujú zdravie čriev a môžu sa pochváliť množstvom zdravotných výhod. Majú priaznivý vplyv predovšetkým na tráviaci trakt a imunitný systém. Podľa vedcov na rakúskej technologickej univerzite v Grazi vykazovali stopky a semená najväčšie množstvo prospešných baktérií. Zaujímavé je, že šupka jablka mala najnižšiu koncentráciu.

Toxický účinok nehrozí

Ľudia sa však obávajú konzumácie jadierok, pretože obsahujú amygdalín, ktorý sa v tele rozkladá a mení na jedovatý kyanid. Podľa botaničky a výskumníčky z holandského centra Naturalis Biodiversity Centre Susan Mastersovej by to však nemalo mať toxický účinok pre ľudské telo

 „K toxicite dochádza iba v prípade rozdrvenia alebo žuvania semien a ak zjete naraz veľa semien. Je veľmi nepravdepodobné, že by sa to stalo niekomu, kto by jedol jablká v normálnom množstve," povedala odborníčka. 

Priemerný dospelý by musel zjesť približne 150 rozdrvených semien na jednom posedení, aby riskoval otravu kyanidom, čo je asi 20 jabĺk.

Črevný mikrobióm v tele

V ľudskom tele žije 100 miliónov mikróbov, pričom väčšina sa nachádza v čreve, hlavne v hrubom čreve. V tejto črevnej flóre sú dobré i zlé baktérie. Dobrá flóra je nesmierne dôležitá pre zdravé telesné funkcie. 

„Pomáhajú tráviť jedlo, regulujú náš imunitný systém, chránia pred inými baktériami, ktoré spôsobujú ochorenie, a produkujú vitamíny vrátane vitamínov B12, tiamínu a riboflavínu a vitamínu K, ktoré sú potrebné na zrážanie krvi“, uvádza Centrum pre ekogenézu a Environmentálne zdravie na University of Washington.

Dobré baktérie je možné zničiť užívaním antibiotík alebo iných liečiv. Aj preto je užitočné jesť potraviny, ktoré živia zdravé baktérie v čreve, napríklad jogurt alebo celé jablká. 

Fotogaléria


Tagy:
jadro zdravie jablko ohryzok črevo kôstka dobré baktérie

2019-10-15 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia