Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Spomaľujú rast nádorov a podporujú plodnosť: Zabudnuté morské príšerky ukazujú svoju silu aj na jeseň!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Kalamáre väčšina z nás nemá na stole až tak často. Doprajeme si ich možno na dovolenke pri mori alebo sem-tam v reštaurácii. Zdravotné benefity, ktoré tento morský mäkkýš prináša, sú pritom úžasné. A to najmä teraz na jeseň a v zime. Prečo?

Vysoký obsah bielkovín, minerálov a malé množstvo kalórií robia z kalamárov vysoko výživný pokrm, ktorý by sa mal na našom stole spolu s rybami a morskými plodmi objavovať častejšie ako raz či dvakrát do roka!

Čítajte tiež: Veľký vplyv bežnej zeleniny na sexuálny život: Jej reakcia v mužskom tele nemá obdoby!

Na diétu

Kalamáre sú skvelou voľbou pre tých, ktorí chcú zvýšiť príjem bielkovín bez toho, aby ohrozili príjem kalórií. Jedna 100-gramová porcia totiž obsahuje približne 15,5 až 16,1 gramu bielkovín a iba 75 až 85 kalórií,“ vysvetľuje dietologička Geeta Shenoy pre portál thehealthsite.com.

Samozrejme, má na mysli kalamáre pripravené na pare alebo na vode, nie vyprážané kalamárové krúžky. Pri takejto úprave už o diéte hovoriť nemožno. Ďalšou skvelou správou je to, že v kalamároch nenájdete ani gram sacharidov.

Pre pokojné nervy a zdravé srdce

Kalamáre sú bohatým zdrojom vitamínov B 12 a B6. Kým vitamín B 12 potrebuje telo pre dobré fungovanie nervovej sústavy a zdravú krv, vitamín B6 chráni srdce pred mŕtvicou, infarktom myokardu, trombózou či artritídou. Významný podiel majú aj omega 3 nenasýtené mastné kyseliny EPA a DHA, ktoré sa tiež podieľajú na dobrom fungovaní srdca. Zároveň posilňujú imunitu a znižujú tak riziko infekčných ochorení. Na jeseň a v zime, kedy nás ohrozujú infekcie najčastejšie, tak patria kalamáre k fantastickým pomocníkom pri udržiavaní zdravia. 

Pre čulú myseľ

Načo kupovať výživové doplnky, keď horčík, jód, fosfor a selén nájdeme v tejto morskej pochúťke? Okrem toho, že nás zasýti a pošteklí chuťové poháriky, uchová nám duševnú čulosť, zlepší koncentráciu a napomáha k bystrému úsudku. Doprajte kalamáre aj deťom, ktorým vďaka minerálnym látkam v nich obsiahnutým pôjde učenie jedna radosť.

Spomaľujú rast nádorov a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Na plodnosť, aj proti rakovine

Selén a vitamín E, ktoré v kalamároch tiež nájdeme, sú výbornými antioxidantmi. Zohrávajú tak významnú úlohu v boji proti rakovine a spomaľujú rast nádorov. 

„Selén, ktorý je v tele prítomný v malom množstve, pracuje s vitamínom E pri podpore normálneho rastu a plodnosti,“ vysvetľuje Shenoy vplyv konzumácie kalamárov na plodnosť.

Žiadne obavy z cholesterolu

Ako väčšina mäkkýšov, aj kalamáre obsahujú vysoké množstvo cholesterolu. To by vám však nemalo brániť v tom dopriať si ich.

 „Majú veľmi nízky obsah tukov a cholesterol sa z nich zle vstrebáva. Niekoľko štúdií navyše ukázalo, že konzumácia mäkkýšov má tendenciu znižovať, nie zvyšovať hladinu cholesterolu v krvi,“ objasňuje dietologička.

Opatrnosti nie je nikdy dosť

  • Ak nepatríte ku konzumentom morských živočíchov a chceli by ste začať, choďte na to opatrne. Morské plody síce nie sú častým zdrojom alergie, vyskytnúť sa však môže. Typickými príznakmi sú vracanie, hnačky, malátnosť, závraty, opuchy dýchacích ciest či kožné vyrážky.
  • Veľký pozor si treba dávať aj na to, či sú kalamáre čerstvé. Podobne ako ostatné morské plody podliehajú rýchlo skaze a pri nedostatočnej alebo nevhodnej úprave sa do tela uvoľňujú nebezpečné toxíny, ktoré vedú k priotráveniu.
  • U nás čerstvé kalamáre nedostaneme, preto sa musíme spoliehať na reštaurácie alebo si kúpiť mrazené. Ak sa rozhodnete pre mrazený polotovar, nenechávajte ho dlho pri izbovej teplote. Nemali by sme sa ich však báť, lebo benefity pre zdravie z morských príšeriek sú naozaj veľké.
Viac o téme: Morské plodyKalamáre
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9