Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Viac plastu ako v iných potravinách: Nenápadný záškodník v obľúbenom nápoji!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Spríjemní chvíľky oddychu i zahreje. S prichádzajúcim chladnejším počasím siahame viac po šálke teplého čaju. Hoci sa považuje za zdravý nápoj, podľa novej štúdie by mohli byť čajové vrecúška kontaminované chemikáliami. Akými?

Milovníci čaju, majte sa na pozore! Nová štúdia, zverejnená v časopise Enviromental Science &Technology upozorňuje na čajové vrecúška, ktoré obsahujú nebezpečné chemické látky. Údajne sú kontaminované miliónmi mikroskopických plastových častíc! 

Čítajte tiež: Nenápadné izbové rastliny s úžasnými účinkami: Do niekoľkých minút vás zbavia prechladnutia!

O aké látky ide?

Hoci si mnohí myslia, že sa vyrábajú z papiera a samotného čaju, nemusí to tak byť. Odhaduje sa, že až 96 percent z nich obsahuje polypropylén. Ide o látku, ktorá napomáha ich utesneniu a toho, aby si udržali svoj tvar. Niektoré značky čajov si sú vedomé tejto skutočnosti a snažia sa odstrániť túto chemickú látku zo svojich výrobkov. Spomína sa aj nylón a polyetyléntereftalát, známy pod skratkou PET, čo je forma plastu, ktorá sa nachádza vo fľašiach s vodou.

K takémuto záveru prišli vedci z McGill University, ktorí sledovali účinky plastových vreciek na malé vodné organizmy Daphnia Magna alebo perloočka vodná. Ide o organizmy, ktoré sa často používajú v enviromentálnych štúdiách. Predmetom analýzy boli štyri rôzne komerčné čaje s plastovými čajovými vrecúškami. Následne vedci vrecká rozrezali a zbavili ich čajovách lístkov. Potom ohrievali vrecká v nádobách s vodou, aby simulovali podmienky varenia. 

Pri analýze použili tzv. elektrónovú mikroskopiu. Tá ukázala, že jeden čajový sáčok pri dosiahnutí teploty varu, konkrétne 95 stupňov Celzia, uvoľnil do vody približne 11,6 miliárd mikroplastov a 3,1 miliárd nanoplastov. Podľa vedcov sú tieto hladiny tisíckrát vyššie ako v iných potravinách. O potenciálnej škodlivosti týchto čajových vrecúšok svedčí aj ďalší experiment, v ktorom vedci vystavovali spomínané organizmy rôznych dávkam mikro a nanoplastov z týchto vreciek. Hoci perloočky prežili, vykazovali určité anatomické a behaviorálne abnormality. 

Viac plastu ako v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nejasné účinky mikroplastov

Možné účinky mikroplastov na zdravie ľudí však nie sú úplne jednoznačné. Svetová zdravotnícka organizácia nedávno dospela k záveru, že mikroplastiky v pitnej vode pravdepodobne nepoškodzujú ľudské telo. 

„Doposiaľ sú zdravotné účinky konzumácie mikro- a nanoplastov na ľudí stále neznáme, zatiaľ čo subletálne účinky pozorované v tejto štúdii a na iných zvieratách (napr. riasy, zooplanktón, ryby, myši) dávajú včasné varovanie pred environmentálnymi rizikami a možnými rizikami pre ľudské zdravie,“ uzavreli vedci vo svojej štúdii.

Potenciálnym rizikom je podľa nich fakt, že sa mikroplasty dostanú do tráviaceho traktu. Akonáhle sú vo vnútri zažívacieho traktu, môže dôjsť k absorpcii buniek a subcelulárnej translokácii alebo lokalizácii požitých častíc. 

Mikroplastiky sú všade - od dažďovej vody po sneh - a je pravdepodobné, že niektoré z nich sú momentálne aj vo vašom tráviacom systéme, aj keď ste ich nezískali pitím čaju. Štúdia zo začiatku tohto roka zistila, že priemerný Američan každý rok spotrebuje viac ako 74 000 mikroplastických častíc, zatiaľ čo ďalší nedávny výskum podľa iflscience.com ukázal, že väčšina z nás má tieto častice v stolici.

Viac o téme: PlastČajMikroplastyČajové vrecúška
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9