Zlá kombinácia, na ktorú radšej zabudnite: Tieto potraviny zabijú účinky zeleniny!
Patria paradajky do vášho jedálnička? Skvelé! Konzumácia tejto zeleniny prospieva vášmu telu. Okrem toho, že látky, ktoré paradajky obsahujú, chránia telo pred vznikom rakoviny a hypertenzie, majú blahodárne účinky na srdce, pokožku aj oči. Ale nie vždy to platí!
Paradajky obsahujú antioxidanty a lykopén, ktorý patrí medzi karotenoidy. Zabraňuje oxidácii lipidov, a tak má ochranný účinok pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Pravidelnou konzumáciou paradajok alebo šťavy z nich znižujete aj hladinu cholesterolu. Chránia bunky pred voľnými radikálmi, zlepšujú náladu, dokonca podporujú dobrý spánok.
Čítajte tiež: Nenápadné izbové rastliny s úžasnými účinkami: Do niekoľkých minút vás zbavia prechladnutia!
Znižujú výhody lykopénu
Podľa hlavnej autorky štúdie Rachel Kopec zo Štátnej univerzity v Ohiou však doplnky stravy a potraviny s vysokým obsahom železa, môžu znížiť výhody lykopénu o polovicu! Zistenia sa objavili v časopise Molecular Nutrition & Food Research.
Výskumu sa zúčastnilo sedem mužov. Niektorí z nich okrem paradajok jedli potraviny s vyšším obsahom železa.
„V priebehu času sme u nich zaznamenali takmer dvojnásobný pokles absorpcie lykopénu,“ uviedla Rachel Kopecová z Univerzity v Ohiu.
Ako dodáva, to by mohlo mať potenciálne následky zakaždým, keď človek konzumuje niečo bohaté na lykopén a železo - napr. bonoňskú omáčku alebo cereálie bohaté na železo s paradajkovou šťavou. Zostávajú záhadou aj mechanizmy, ktoré spôsobujú tieto účinky. Jednou z možností je to, že železo má schopnosť prerušiť emulgovanú zmes paradajok a tukov, ktorá je rozhodujúca pre bunky, aby absorbovali lykopén.
Podľa odborníčky výživa môže zohrávať dôležitú úlohu pri prevencii chorôb, je však dôležité, aby sme mali vedomosti o správnej kombinácii potravín a vitamínov.
Zdravotné benefity paradajok
Konzumáciou paradajok podporujete aj svoj tráviaci systém. Zabraňujú zápche, ale zatočia aj s hnačkou, pretože odstraňujú toxíny z tela. Sú plné antioxidantov, ktoré sú vysoko účinné pri odstraňovaní voľných radikálov spôsobujúcich rakovinu. Podľa odborníkov lykopén v paradajkách pomáha v boji proti rakovine prsníka a prostaty.
Každodenné konzumovanie rajčiakov znižuje riziko vzniku hypertenzie. Draslík, ktorý táto zelenina obsahuje znižuje napätie v krvných cievach a artériách. Vitamín A v paradajkách pôsobí blahodarne na vaše vlasy, vďaka nemu sú zdravé a lesklé. Zelenina obsahuje aj luteín a betakarotén, ktoré podporujú zrak a chránia ho pred vznikom sivého zákalu. Paradajky obsahujú veľké množstvo vápnika a vitamínu K, zabezpečujú, aby vaše kosti boli silné.
Fotogaléria
zelenina zdravie rajčiny paradajky