Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pomoc na žlčníkové kamene bez toho, aby ste išli pod nôž: Tento nápoj by ich mohol rozbiť!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Patríte k milovníkom kávy? K mnohým pozitívam jej pitia si môžete pripísať ďalšie plus. A možno presvedčí aj tých, ktorí tomuto na svete najobľúbenejšiemu nápoju stále neprišli na chuť. Najmä, ak ich trápi jeden dosť rozšírený zdravotný problém.

Zdá sa, že káva prináša neočakávané zdravotné bonusy pre tých, ktorí trpia žlčníkovými kameňmi. Ak si doprajete šesť šálok tohto lahodného nápoja denne, znížite riziko ich vzniku. Kofeín totiž zabraňuje tvorbe cholesterolu v žlčníku, píše sa na stránke webmd.com s odvolaním sa na veľkú dánsku štúdiu. V nej odborníci sledovali takmer 105 000 Dánov v priemere počas ôsmich rokov a prišli so záverom, že u tých, ktorí si denne dopriali šesť a viac šálok kávy, zaznamenali pokles ochorení žlčníka o 23% oproti tým, ktorí ju nepili vôbec. 

Čítajte tiež: U týchto ľudí sa môže mŕtvica hlásiť častejšie: Zdravá strava, no s veľkým nedostatkom!

Káva – pomôže aj menej šálok denne?

Európske smernice neodporúčajú viac ako 400 mg kofeínu denne. Priemerná šálka kávy obsahuje od 70 do 140 mg kofeínu. Znamená to, že bezpečným množstvom sú 3 až 5 šálok. Odborníci z tímu Kodanskej univerzitnej nemocnice v Dánsku napriek tomu tým, ktorí trpia žlčníkovými kameňmi, odporúčajú vypiť denne 6 a viac šálok. Až toto množstvo totiž podľa nich výrazne znižuje riziko vzniku kameňov. Ak si neviete predstaviť, že by ste mali do seba denne dostať toľko kávy, skúste to aspoň s jednou až tromi šálkami. Vypitím jednej denne sa podľa expertov riziko vzniku či postupu ochorenia žlčníka znížilo o tri percentá, ďalšími šálkami percentá o niečo pribúdajú. 

Výnimkou sú tehotné ženy, ktoré by si mali dopriať maximálne dve šálky denne. Ak jej vypijú viac, môže prísť k poškodeniu pečene dieťaťa. 

Kofeín ako záchranca žlčníka

Vedci vysvetlili, že kofeín sa uvoľňuje žlčou a obsahuje chemické zlúčeniny nazývané metylxantíny, ktoré stimulujú produkciu žlčovej kyseliny.

"Zvýšenie produkcie žlčových kyselín vyvolané kávou by tak mohlo znížiť riziko vzniku žlčových kameňov,“ povedal vedúci autor štúdie A. Tybjaerg-Hansen. „Okrem toho sa preukázalo, že káva indukuje UGT1A1, enzým zodpovedný za konjugáciu bilirubínu. Zvýšené hladiny nekonjugovaného bilirubínu v žlči sú príčinným rizikovým faktorom pre tvorbu žlčových kameňov,“ dodal. 

Pomoc na žlčníkové kamene
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako vznikajú žlčníkové kamene?

Žlčníkovými kameňmi trpí asi 20% ľudí. Ide o zhluky pevného materiálu, ktoré sa tvoria v žlčníku. Môžu sa podobať zrnkám piesku alebo veľkým kamienkom, sú tvorené z chemikálií v žlči a môžu pozostávať iba z cholesterolu, zo zmesi vápnika a pigmentu z červených krviniek alebo z ich kombinácie. Ich tvorba je spojená s obezitou, vysokou hladinou cholesterolu, ako aj fajčením.

Mnohí ľudia ani netušia, že ich majú. K záchvatu dochádza po upchatí vývodu žlčníka. Najčastejším príznakom je bolesť v oblasti brucha, ktorá môže trvať až osem hodín a môže byť závažná. Začína obvykle pod pravým rebrom, môže vystreľovať smerom k pravej kľúčnej kosti, vylúčená nie je horúčka, triaška či zvracanie.

Káva pomáha aj pri migréne

Zistenia o pozitívnom vplyve kofeínu na zníženie rizika vzniku žlčových kameňov prichádzajú po štúdii z Harvardskej univerzity, ktorá si všímala spojitosť kávy s migrénou. Vedci zistili, že pitie troch a viacerých šálok kávy denne podstatne zvyšuje riziko útoku migrény. Dve šálky kávy alebo iných kofeínových nápojov pravdepodobnosť migrény nijako nemenia, ak ich však je viac, riziko ataku v ten deň stúpa o 40 percent. Vedci, ktorých zistenia boli publikované v American Journal of Medicine, uviedli, že vplyv kofeínu na migrénu je komplexný, lebo závisí od množstva a frekvencie. A hoci viac šálok kávy môže vyvolať migrénu, tiež môže tlmiť bolesť.

Viac o téme: KávaŽlčníkKofeínŽlčníkové kamene
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9