Odteraz ju už nebudete vyhadzovať: Dva vitamíny, ktoré robia zo zelenej dužiny melóna poklad
Zdroj: gettyimages.com
Väčšina ľudí konzumuje len sladkú červenú dužinu melóna a bielo-zelenú časť pod jeho šupou vyhadzuje podobne ako jadierka. Podľa odborníkov sa takto nevedomky pripravujeme o živiny. Čím je kyslastá dužina zaujímavá?
Nie každý vie, že aj bielo-zelená dužina melóna je jedlá a nutrične cenná. Podľa odborníkov jej vyhadzovaním prichádzame o dôležité živiny. Je napríklad bohatá na obsah vitamínov C a B6, píše Stern.de.
Čítajte viac: Pozor na krájané melóny z obchodu: Po bežnej chybe vám hrozí brušné tornádo!
Vitamín C (kyselina askorbová) patrí k najvýznamnejším antioxidantom, ktorého deficit sa prejavuje oslabením imunity. Vitamín B6 (pyridoxín) zasa podporuje správne fungovanie nervovej sústavy a telo aj myseľ udržiava v dobrej kondícii.
Čítajte viac: Kúpili ste melón a vo vnútri je žltý? Prezradíme vám, v čom sa líši od červeného!
Zelenkastú časť dužiny môžete s trochou fantázie primiešať do šalátov alebo do smoothie. V zásade však platí, že by melón nemal byť nedozretý – jeho vnútorná dužina by mala byť výrazne červená a sladkastá.
Skrytá sila v jadierkach
Možno vás to prekvapí, ale jedlé sú aj čierne jadierka v jeho dužine. Po správnosti by ste ich však nemali prehĺtať vcelku, ale pred konzumáciou rozdrviť. V opačnom prípade prejdú tráviacim traktom bez toho, aby telo vitamíny a minerály v nich prítomné využilo vo svoj prospech. Obsahujú veľa horčíka, ktorý vyživuje svaly a nervy, ale tiež arginín, ktorý stimuluje fyzický výkon, zlepšuje prekrvenie a stimuluje sexuálnu túžbu.
Fotogaléria
melón jadierka zelená dužina