Nepríjemná burina so skrytými účinkami: Odpad, ktorý je lepší ako rybí olej!

Zdroj: gettyimages.com
2019-08-08 15:51:00

Obsahuje viac omega-3 mastných kyselín ako rybí olej! Keby mnohí vedeli, že ide o burinu, ktorá obvykle končí v koši, tak by ju zahrnuli do svojho jedálnička. Reč je o nepríjemnej a pomerne odolnej portulake zeleninovej, ktorú považujeme za škodcu v našej záhrade.

Hoci názov vám nemusí nič hovoriť, určite ste sa s ňou stretli. Zavadzia medzi vypestovanými kvetinami, preto je jej osud jasný. Okamžite sa jej zbavíte a zahodíte do odpadu. Veď nemá čo robiť medzi krásnymi kvetinami. Je zaujímavé, že táto burina sa v niektorých krajinách cielene pestuje a používa sa ako potravina. Niet sa čomu čudovať, keďže obsahuje množstvo výživných látok a hlavne omega-3 mastné kyseliny, čo potvrdil výskum.

Čítajte tiež: Neodmietajte potraviny vo večerných hodinách: Štyri prekvapujúce dôvody, prečo jesť pred spaním!

Podľa niektorých zdrojov údajne pochádza  z Európy, pričom ju poznali ľudia už v starovekom Egypte. Dokonca sa aj často hovorí o severoamerických indiánoch, ktorí ju pestovali medzi radmi kukurice. Dnes je už rozšírená a existuje viac ako sto druhov portulaky. Jej pestovanie nie je náročné. Stačí len dostatok slnka a tepla a o šesť týždňov máte rastlinu, ktorá je liečivá!

Čo všetko lieči? 

Portulaka zeleninová obsahuje betakarotén, vitamíny A a C, kyselinu listovú, vitamíny B-komplex, železo, fosfor, vápnik, draslík, horčík, sodík, ale aj riboflavín. Dostatočné množstvo minerálnych látom v portulake chráni kosti pred osteoporózou. Nájdete v nej aj dôležité biogénne amíny ako noradrenalín a dopamín, ktoré zlepšujú náladu. Čím sa však môže pochváliť je fakt, že je bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín. Ide o látky, ktoré chránia pred srdcovými chorobami a posilňujú imunitný systém. Dokonca ich má viac ako rybí olej!

Túto burinu si mnohí cenia pre jej schopnosť liečiť hnačky, krvácania v črevách a hemoroidy. Používa sa predovšetkým v čínskej medicíne. Portulaku možno použiť aj zvonka. Dužina listov lieči kožné ochorenia, zmierňuje opuchy po uštipnutí hmyzom, zmierňuje vrásky a odstraňuje jazvy. Taktiež si poradí s vypadávaním vlasov a lámavosťou nechtov.

Ako ju použiť?

Portulaku si možno dať na tanier v surovej forme. Hodí sa do šalátov, smoothies, ale aj do vyprážaných jedál, na pizzu či do sendvičov. Predstavuje skvelú náhradu namiesto špenátu. Ide o výborné zahusťovadlo a jej pridaním do smoothies zabezpečíte, aby zostalo pohromade. 

Ak budete žuť jej surové lístky, ochránite sa pred paradentózou. Stačí ich prežúvať aspoň 4-krát za deň tri až päť minút. Obklady z čerstvej popučenej rastliny sa zase využívajú pri zápale očného viečka a spojiviek. 

Dajú sa kúpiť aj zvlášť jej semená. Nájdete ich v špecializovaných obchodoch so semenami. Vysádza sa od mája do konca augusta. 

Recept s použitím portulaky 

Ingrediencie: 80 g špaldovej múky, 80 g pohánkovej múky, 2 vajcia, trochu soli, trochu mlieka, portulaku, petržlenovú vňať

Postup: Pripravte si redšie cesto zo špaldovej múky, pohánkovej múky, vajec, soli a podľa potreby pridajte mlieko. Do cesta vmiešajte za hrsť lístkov portulaky a petržlenovej vňate. Pripravte si zapekaciu misu, do ktorej navrstvite plátky cukín, rajčín a ružičiek brokolice. Preložte plátkami tvrdého syra a zeljte cestíčkom. Zapečte v rúre.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie živiny omega-3 mastné kyseliny rybí olej portulaka

2019-08-08 15:51:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia