Sú zdravšie bežné alebo bio jablká? Vedci zistili, v ktorých je viac baktérií

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-08-10 15:30:00

Hovorí sa, že najviac výživných látok sa v jablkách nachádza v šupe a tesne pod ňou. Kde sa potom nachádza najviac baktérií? Na šupke to podľa vedcov nie je!

Typické jablko obsahuje viac ako 100 miliónov baktérií. Prišli na to vedci z Technickej univerzity v Grazi pri svojom výskume, ktorého výsledky zverejnili v časopise Frontiers in Microbiology. Najviac baktérií podľa nich prekvapivo nie je na šupke, ale v dužine a semenách. Doplnili, že mikroorganizmy sú dôležité pre zdravú črevnú mikroflóru.

Čítajte viac: Nečakaná reakcia po konzumácii ovocia zo supermarketu: Pozor na tieto odrody jabĺk!

Varenie prospešné baktérie zabíja

„Baktérie, huby a vírusy zo stravy prechodne osídľujú naše črevo,“ vysvetlila agentúre DPA biologička Gabriele Bergová, ktorá je spoluautorkou štúdie. „Varenie väčšinu z nich zabíja, preto sú surové ovocie a zelenina obzvlášť dôležitými zdrojmi mikroorganizmov v čreve,“ dodala Bergová.

Rakúski vedci v rámci svojho výskumu tiež porovnávali rôzne jablká. Jablká vyprodukované v režime bio a jablká z konvenčného poľnohospodárstva. V oboch pritom objavili zhruba rovnaký počet baktérií. Čerstvo zozbierané bio jablká však podľa Bergovej obsahovali oveľa pestrejšie spektrum baktérií. Podľa nej tak možno povedať, že bio jablká sú lepšie - prinajmenšom pre zdravie ľudského čreva.

Fotogaléria


Tagy:
baktérie jablko bio

2019-08-10 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com, TASR/Henrich Mišovič  |  Zdroj: ČTK

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia