Zachráni pred vznikom zhubných nádorov: Takéto MNOŽSTVO skonzumovaných rýb má veľkú silu!

Zdroj: gettyimages.com
2019-07-31 19:00:00

O prospešnosti konzumácie rýb nie sú žiadne pochybnosti. Zdravými potravinami z nich robia hlavne obdiahnuté omega-3 mastné kyseliny, ktoré ponúkajú ľudskému telu množstvo zdravotných benefitov. Tie sa však najnovšie rozširujú o ďalší, ktorý by mohol zabrániť smrteľnej chorobe!

Výskum naznačuje, že konzumácia rýb trikrát týždenne znižuje riziko rakoviny čreva, ako sa uvádza na independent.co.uk. Štúdia zistila, že u tých, ktorí konzumujú tri alebo viac porcií, je o 12 percent menšia pravdepodobnosť, že sa u nich objaví choroba, než u tých, ktorí majú iba jednu porciu. Toto zistenie sa týkalo všetkých druhov rýb. Avšak, tí, ktorí jedia olejnaté odrody rýb, ako je losos alebo makrela, majú znížené riziko iba o 10 percent.

Čítajte tiež: Pohlcovač škodlivých látok s ohromnými účinkami: RECEPT na nápoj, ktorý zniží zápaly v tele!

Znižujú riziko rakoviny hrubého čreva

Vedci z Oxfordu tvrdia, že ryby obsahujú mastné kyseliny, o ktorých sa predpokladá, že znižujú zápal v tele. Už minulé štúdie naznačili, že zápal môže vyvolať rakovinu poškodením DNA. Zápalový proces tiež produkuje molekuly nazývané cytokíny stimulujúce rast krvných ciev, ktoré „živia“ nádor.

Výskum odštartovala spolupráca medzi Oxfordskou univerzitou a Medzinárodnou agentúrou pre výskum rakoviny (IARC) v Lyone. Viedol ju Dr. Marc Gunter, vedúci nutričnej epidemiologickej skupiny na IARC. Štúdia bola financovaná Svetovým fondom pre výskum rakoviny (WCRF).

„Náš výskum ukazuje, že konzumácia rýb pravdepodobne znižuje riziko rakoviny hrubého čreva a mala by sa podporovať v rámci zdravej výživy,“ uviedol Dr. Gunter.

Rakovina hrubého čreva a konečníka je štvrtá najbežnejšia rakovina vo Veľkej Británii. Každý rok je diagnostikovaných približne 42 000 ľudí, uvádza štatistika Bowel Cancer UK. Navyše, v USA sú nádory čreva podľa American Cancer Society tretím najviac diagnostikovaným typom rakoviny. Očakáva sa, že tento rok bude postihne tento stav asi 145 600 Američanov. Odborníci predpovedajú, že približne 40 percentám prípadov rakoviny by sa dalo vyhnúť, ak by ľudia prestali fajčiť, schudli by a dodržiavali zdravú stravu.

Výsledky výskumu

Vedci analyzovali stravu 476 160 ľudí, ktorí vyplnili dotazníky o potravinách. Po priemernom sledovaní takmer 15 rokov sa u 6 291 účastníkov vyvinula rakovina čreva.

Výsledky, uverejnené v časopise Clinical Gastroenterology and Hepatology odhalili, že konzumácia 359,1 g akéhokoľvek druhu rýb týždenne znížilo riziko rakoviny hrubého čreva o 12 percent. Toto množstvo bolo porovnané so spotrebou menej ako 63,49 g. Typickou porciou ryby je množstvo okolo 100 g. Množstvo približne 123,9 g olejnatých rýb každých sedem dní znižuje riziko o 10 percent.

Olejnatá ryba obsahuje mastnú kyselinu omega-3, o ktorej sa preukázalo, že inhibuje rast rakovinových a predrakovinových buniek, ale nie tých zdravých. Štúdia však dodáva, že sa zistilo, že lastúrniky nemajú žiadny vplyv na pravdepodobnosť rakoviny čreva.

„Zdá sa, že konzumácia rýb znižuje riziko rakoviny hrubého čreva a konečníka a mala by sa podporovať ako súčasť zdravej výživy,“ napísali autori.

Ide o dostačujúci dôkaz

Vedci však uznávajú, že potenciálne výhody výživových doplnkov, ktoré majú nahradiť ryby, nie sú jasné.

„Jedným z problémov štúdie sú údaje o strave získané od účastníkov, ktoré neobsahovali informácie o príjme doplnkov z rybieho oleja,“ uviedol Dr. Gunter. „Toto nemerané doplnenie rybieho oleja môže mať tiež vplyv na rakovinu hrubého čreva, takže bude potrebné vykonať ďalšie štúdie, aby sa zistilo, či ryby alebo rybí olej ovplyvňujú riziko rakoviny čreva.“

Anna Diaz Font, vedúca výskumného oddelenia na WCRF uviedla, že táto štúdia prispieva k vedeckým dôkazom naznačujúcim, že konzumácia rýb by mohla znížiť riziko rakoviny čreva.

„Biologické dôvody, pre ktoré spotreba rýb potenciálne znižuje riziko, nie sú úplne pochopené, ale jedna z teórií zahŕňa špecifické mastné kyseliny, ako je omega-3, ktoré sa nachádzajú takmer výlučne v rybách. Za tieto ochranné účinky môžu byť zodpovedné ich protizápalové vlastnosti.“

Lisa Wilde, riaditeľka pre výskum zo spoločnosti Bowel Cancer UK vyzvala na ďalší výskum.

„Uskutočnenie jednoduchých zmien vo vašom životnom štýle môže pomôcť vyrovnať šance na rakovinu čriev,“ uviedla. „Vrátane celozrnných jedál, vlákniny a rýb vo vašej strave je potrebné mať zdravú telesnú hmotnosť, pravidelnú fyzickú aktivitu, vyhnúť sa spracovanému mäsu a obmedzovať červené mäso.“

Fotogaléria


Tagy:
choroba ryby rakovina hrubého čreva

2019-07-31 19:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia