Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Koriander je viac než korenie: Jeho obrovský liečivý potenciál vám vyrazí dych!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Koriander si mnohí spájajú s orientálnou kuchyňou. Rastlina pochádza z oblasti Indie a Egypta, kde bola tisícročia pestovaná a využívaná aj na liečebné účely. V podobe korenia jedlám dodáva zaujímavú sladkastú, jemne štipľavú chuť.

Podľa novej štúdie zverejnenej v magazíne FASEB Journal majú látky nachádzajúce sa v koriandri antikonvulzívne účinky využiteľné aj v modernej medicíne. Pomáhať by mohli pri liečbe epilepsie, ale tiež iných ochoreniach, ktoré sprevádzajú záchvaty.

Čítajte viac: Osobnosť českej prírodnej medicíny David Frej: Chronický zápal v tele môže tlieť aj roky

Portál Sciencedaily.com informuje, že koriander sa používal ako tradičné liečivo pri záchvatových stavoch už v minulosti. Ako spresnili odborníci skúmajúci jeho účinky, v mozgu dokáže aktivovať skupinu draslíkových kanálov s následným zmiernením epileptických kŕčov.

Univerzálny liek

Okrem antikonvulzívneho pôsobenia sú byline pripisované aj protirakovinové, protizápalové, protiplesňové či analgetické účinky. Takisto podporuje trávenie a chráni srdcovo-cievny systém, pretože znižuje cholesterol. Ako uvádza Organicfacts.net, koriander tiež obsahuje zlúčeniny, ktoré regulujú hladinu krvného cukru a liečia kožné zápaly.

Bylina organizmus zásobuje vlákninou, horčíkom, mangánom, vápnikom, draslíkom, železom i vitamínom C. Rastlina obsahuje známe zlúčeniny znižujúce hladinu cholesterolu v krvi a chrániace vnútorné steny tepien a žíl – kyselinu linolovú, palmitovú či stearovú. Takisto efektívne znižuje krvný tlak.

Koriandrová vňať. Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Koriandrová vňať. Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

V minulosti si ľudia pomocou koriandrových listov liečili ústne infekcie. Dôvodom sú antiseptické účinky byliny. Ľudia tiež žuvali jej listy, aby mali príjemnejší dych. Podľa niektorých štúdií má extrakt z koriandra aj antihistamínové vlastnosti a zmierňuje prejavy alergií.

Stimulant trávenia aj libida

Koriander vyniká obsahom dodecenalu, zlúčeniny so silným antibiotickým pôsobením. Výskumníci zistili, že by v tele mohol likvidovať baktérie salmonely. Vo forme korenia je koriander znamenitým stimulantom trávenia a chuti do jedla, ktorý zároveň utlmuje dyspeptické prejavy v podobe kŕčov a nafukovania. Účinný je aj pri hnačke.

Osvedčil sa aj pri problematickej menštruácii, pretože napomáha k správnej funkcii endokrinných žliaz a pozitívne vplýva na hormonálny systém. Ľudoví liečitelia ho tiež odporúčali konzumovať ľuďom s chorou pečeňou, pretože má očistný účinok. Odpradávna je známy aj ako prírodné afrodiziakum, ktoré zvyšuje libido.

U citlivejších jedincov môže koriander spúšťať alergickú reakciu, preto by ste ho mali konzumovať s mierou. Jeho nadmerný príjem tiež oslabuje schopnosť pokožky odolávať slnečným lúčom, v dôsledku čoho je potom náchylnejšia na spálenie.

Pomleté semená koriandra sú obľúbenou koreninou. Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Pomleté semená koriandra sú obľúbenou koreninou. Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Viac o téme: BylinaKorenieKoriander
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9