Veľký potenciál kuchynského odpadu: Nová nádej pre ľudí s poškodenými kosťami!

Zdroj: gettyimages.com
2019-07-12 06:00:00

Zatiaľ čo na dedine dávajú škrupiny z vajec konzumovať sliepkam, v kuchyni po urobení praženice či volského oka putujú do koša. Veľká škoda, keďže nám môžu poslúžiť ako prírodný doplnok stravy a pomôcť kostiam!

Vďaka výskumníkom z University of Massachusetts Lowell budú možno onedlho vaječné škrupiny súčasťou našej stravy. Vo svojej novej štúdii, zverejnenej v časopise Biomaterial Sciences ukázali, ako by mohli byť drvené vaječné škrupiny využité pri odstraňovaní poškodenia kostí. Patria pritom medzi odpad, ktorý mnohí vyhadzujú do smetného koša. Žĺtok a bielok hojne používame pri varení či pečení, ale „osud“ vaječných škrupín je spečatený. Putuje medzi biologický odpad. 

Čítajte tiež: Čas vyhradený na vykonávanie veľkej potreby: Ak presedíte viac, už je zle!

Pre pacientov s poškodenými kosťami

Vaječné škrupiny sú z uhličitanu vápenatého, čo je látka rozhodujúca pre udržanie zdravia kostí. Rozdrvené škrupiny na jemný prášok by sa preto dali použiť ako prírodný doplnok vápnika pre ľudské kosti. Treba byť však obozretný a dávať si pozor na jednu vec. Vajcia môžu byť kontaminované baktériou Salmonella enteritidis, ktorá po požití môže spôsobiť infekciu salmonely. 

Potenciál zdravia vaječných škrupín však zostal doteraz nevyužitý. Výskumníci z University of Massachusetts (UMass) Lowell použili jemne rozdrvené vaječné škrupiny na vytvorenie biomateriálu, ktorý pomáha kostiam regenerovať sa po poškodení. Vo svojej štúdii asistentka Gulden Camci-Unalová a jej kolegovia z UMassu použili inovatívny proces na vytvorenie média, ktoré môže pomôcť vedcom vypestovať nové kostné tkanivá pomocou vaječných škrupín.

Doteraz uskutočnili laboratórne a in vivo experimenty s použitím potkanieho modelu na testovanie ich nového procesu. Vedci sa však domnievajú, že v blízkej budúcnosti by sa ich biomateriál mohol stať dostupným pre ľudí, ktorí podstupujú liečbu poškodenia kostí.

Ako je to možné? 

Inovatívny proces výskumníkov vyžaduje pridanie jemne rozdrvených vaječných škrupín z vajec z kurčiat do hydrogélovej zmesi. To im umožňuje vytvoriť základ, v ktorom sa môže tvoriť nová kosť z kostných buniek.

Keďže vaječné škrupiny sú tvorené vápnikom, umožňuje to, aby sa kostné bunky vyvinuli do kostného tkaniva a vytvrdli rýchlejšie. To by mohlo urýchliť hojenie v súvislosti s kostným štepom, čo je typ chirurgického zákroku, pri ktorom špecialisti transplantujú nové kostné tkanivo v mieste poškodenej kosti, aby sa mohla liečiť.

Aplikácia aj na ľudí

Hoci v novej štúdii výskumníci testovali metódu u potkanov, tvrdia, že by sa mal bezpečne aplikovať aj na ľudí. V prípade ľudí by zdravotnícki pracovníci zbierali kostné bunky od pacientov, ktorí potrebujú transplantáciu, aby sa zabezpečilo, že následné tkanivo bude správne a telo ho neodmietnie.

"Toto je prvá štúdia, ktorá používa častice vaječných škrupín v hydrogélovej matrici na opravu kostí," poznamenáva Camci-Unal, ktorý vysvetľuje, že on a jej tím už podnikli ďalšie kroky smerom k tomu, aby priniesli svoje zistenia ľuďom. "Už sme na to podali patent a ostatní sú veľmi nadšení z našich výsledkov. Očakávame, že proces môže byť prispôsobený na použitie mnohými významnými spôsobmi," dodáva.

V čom ešte škrupiny pomôžu? 

On a jeho kolegovia si všimli, že by mohli uplatňovať rovnaký proces aj na pestovanie iných typov tkanív, vrátane chrupavky, zubov a šliach. 

Výskumníci tiež dodávajú, že by to podporilo udržateľnejšie bývanie, pretože by mohlo pomôcť znížiť množstvo odpadu: „Globálne plytvanie vyhodenými vaječnými škrupinami spravidla predstavuje milióny ton ročne z domácej kuchyne.“

Fotogaléria


Tagy:
zdravie vajcia škrupiny

2019-07-12 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia