Je špenátová sila povera? Pravda o jeho vplyve na svaly!

Zdroj: gettyimages.com
2019-07-16 17:00:00

Špenát si mnohí spájajú s kreslenou postavičkou Pepkom námorníkom, ktorý mal vďaka nemu veľké svaly. Zatiaľ čo sa ukázalo, že táto zelenina nemá až taký účinok na ľudské telo, vyzerá to tak, že potravinový doplnok s extraktom zo špenátu by mohol prekvapiť!

Špenát je bohatý na vápnik, horčík a železo, pričom niektorí ľudia ho prirovnávajú k superpotravine. Niektoré štúdie naznačujú, že špenát má rôzne zdravotné prínosy, ako je napr. ochrana pred rakovinou, prevencia astmy, zníženie krvného tlaku, a taktiež pomáha kontrolovať stav cukrovkárov. Nový výskum sa zameriava na ďalší potenciálny prínos rastliny, hoci štúdia skúmala extrakt zo špenátu vo forme potravinového doplnku namiesto samotnej potraviny. Nový študijný dokument sa nachádza v časopise Archives of Toxicology.

Čítajte tiež: Choroba, ktorú mnohí zatajujú: Predíďte hanbe vďaka týmto pravidlám!

Podporuje svalovú silu

Nový výskum skúmal potenciál extraktu špenátu ako zosilňovača športového výkonu. Účinná látka v extrakte zo špenátu výrazne zlepšuje svalovú silu! Podľa autorov štúdie by sa preto doplnok nemal zakazovať v športe, ako tomu bolo doteraz.

Výskumníci pod vedením Marie Parrovej, profesorky farmaceutickej chémie na Freie Universität v Berlíne skúmali vplyv ekdysterónu na atletickú výkonnosť a svalovú silu. Ekdysterón je hlavnou zlúčeninou v extrakte špenátu. Ide o fytosteroid - teda steroid, ktorý sa prirodzene vyskytuje v rastlinách a patrí do triedy fytosterolov, ktoré sú "štrukturálne podobné cholesterolu".

Predchádzajúce štúdie u cicavcov ukázali, že ekdysteroidy majú široké spektrum priaznivých účinkov. V 80-tych rokoch minulého storočia výskumníci prezývali ekdysterón ako „ruské tajomstvo“ po podozreniach, že ruskí olympijskí športovci ho používali ako doplnok na zvýšenie výkonu. Iné štúdie ukázali, že táto látka "zvyšuje syntézu proteínov v kostrovom svale." Ako dodala profesorka, predchádzajúce testy ukázali, že ekdysterón je silnejší ako iné steroidy zakázané v športe, vrátane metandienónu.

Výskum ekdysterónu a svalovej sily

Profesorka a jej tím zrealizovali výskum, ktorého sa zúčastnilo 46 mladých športovcov. Rozdelili ich do dvoch skupín: jedna dostala extrakt zo špenátu a druhá placebo. Zaujímavé na tom je, že ani účastnícu výskumu a ani vedci nevedeli, čo kto užíva, pričom experiment trval 10 týždňov. Počas tejto doby účastníci v prvej spomínanej skupine dostávali „rôzne dávky doplnkov obsahujúcich ekdysterón“ na zistenie ich účinkov na zvýšenie výkonu. 

Vedci im odobrali vzorky krvi a moču a analyzovali ich na ekdysterón a „potenciálne biomarkery zlepšenia výkonnosti“. Urobili tiež "komplexný skríning zakázaných látok zvyšujúcich výkonnosť".

Vyššia svalová hmota a lepší výkon

Výsledky ukázali, že účastníci, ktorí užívali ekdysterón mali "vyššie zvýšenie svalovej hmoty." Podľa profesorky ekdysterón interaguje s beta receptorom estrogénu. Testy tiež odhalili výrazné "zvýšenie výkonnosti pri benč presse".

Testy krvi a moču nevykazovali žiadne príznaky toxicity pečene alebo obličiek.

Ako odborníčka a tím vysvetľuje vo svojej štúdii: „Tieto údaje podčiarkujú účinnosť suplementácie ekdysterónu vzhľadom na športový výkon."

Účastníci, ktorí užívali nízku dávku doplnku, dostávali denne dve tabletky ekdysterónu, čo zodpovedá dávke medzi 250 g až 4 kg špenátu v závislosti od kvality rastliny. Aby bolo možné využiť výhody takejto nízkej dávky, človek by musel každý deň konzumovať 250 g až 4 kg špenátu počas 10 týždňov. Na napodobnenie vysokej dávky v štúdii by človek musel konzumovať kdekoľvek medzi 1 a 16 kg špenátu každý deň počas 10 týždňov.

Fotogaléria


Tagy:
zelenina zdravie svaly sila špenát

2019-07-16 17:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia