Najčastejší zlozvyk, ktorým sa o veľa pripravujete: S týmto pri konzumácii melóna raz a navždy skoncujte!

Zdroj: gettyimages.com
2019-07-02 05:55:00

Šťava kvapká, semiačka padajú rovno do drezu a šupky putujú do koša... Takto to vyzerá pri krájaní melóna. Potom si už len vychutnávate šťavnatú dužinu, ktorá vás ihneď osvieži v horúcich dňoch a dodá potrebné vitamíny. Pri príprave melóna na konzumáciu však robíte niečo zle!

Vďaka veľkému množstvu vody, antioxidantov a lykopénov sa melón zaraďuje na špičku spomedzi zeleniny, ktorú by sme mali konzumovať hlavne v lete. Právom mu patrí titul jednej z najlepších zelenín, ktorá príjemne osvieži, hydratuje a zároveň dodá vášmu organizmu zdraviu prospešné látky. Obzvlášť treba dať do pozornosti melónovú šupku, ktorá podľa časopisu PubMed obsahuje jedinečnú látku - citrulín so zdraviu prospešnými účinkami. 

Čítajte tiež: Ovocie, ktoré vás zachráni pred plešatosťou: Tieto druhy sa postarajú o hustú a dlhú hrivu!

Jednu vec by ste však pri konzumácii melóna nemali robiť. Každý, či už pri jeho krájaní a príprave alebo po zjedení, zahadzuje šupku do koša. Chyba! Takto svoje telo pripravujete o množstvo ďalších cenných látok, čo je obrovská škoda. Melónová šupka totiž v sebe skrýva hotové bohatstvo. Zrejme ste o tom netušili, ale tým, že ste šupku zahadzovali, nevyužili ste všetky liečivé vlastnosti tejto šťavnatej zeleniny.

Vitamínová bomba

Melónová šupka v sebe ukrýva vitamín B a iné blahodarné látky. V bielej časti červenej dyne sa nachádza veľké množstvo zinku, ktorý je pre ľudský organizmus veľmi dôležitý. Pomáha regulovať pH v tele a vaša imunita je vďaka zinku posilnená.

Bojuje proti voľným radikálom

Podľa časopisu Journal of the Science of Food and Agriculture, citrulín, teda látka nájdená v melónovej šupke, hrá veľkú úlohu v odstraňovaní prebytočných voľných radikálov z tela. Voľné radikály sú pre organizmus potrebné, no ak sa "premnožia", spôsobujú viac škody ako úžitku. Zrýchľujú proces starnutia kože a iných buniek, čo vedie k znižovaniu výkonnosti človeka. Citrulín je prevedený na aminokyselinu, ktorá v konečnom dôsledku chráni srdce a imunitný systém!

Zvyšuje libido

Melóny by mali pridať do svojho jedálnička hlavne muži! Nemali by sa báť bielej časti, kde sa nachádza spomínaná látka citrulín. Výskumníci z centra Texas A&M's Fruit and Vegetable Improvement Center zistili, že citrulín pomáha uvoľniť krvné cievy a môže dokonca pomôcť s erektilnou dysfunkciou! Vďaka schopnosti zvýšiť prietok krvi sa citrulín označuje za "prírodnú Viagru." Dokáže prekrviť orgány a uvoľňuje steny tepien, čím sa väčšie množstvo krvi dostane do jeho inštrumentu. Je to skvelý povzbudzovať pre chlapov!

Schudnete

Opäť vstupuje do hry citrulín! Štúdie ukázali, že jeho konzumácia vedie k 30-percent nižšej hmotnosti. Vďaka nemu sa svaly menej unavia, vďaka čomu vydržíte trénovať o niečo dlhšie a schudnete viac!

Fotogaléria


Tagy:
kôra zdravie melón prevencia šupka

2019-07-02 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia