Nie sú len symbolikou, ale zachránia pred zdravotnými problémami: RECEPTY z figových listov!

Zdroj: gettyimages.com
2019-07-05 15:30:00

Kedysi zdobili telá Grékov a Rimanov, dnes sú figové listy známe svojou duchovnou a mýtickou symbolikou. Aj keď tieto veľké listy slúžia na primerané krytie tela, môžu byť tiež delikátnym pokrmom! Figové listy sú nielen jedlé, ale majú aj množstvo zdravotných výhod!

Skvelé pri cukrovke

Figové listy rastú spolu s plodmi na strome fikusu. Každý by si všimol sladké figy, ktoré bývajú často napr. súčasťou vianočného stola, no listy prehliadajú! Majú pritom antidiabetické vlastnosti. Figové listy znižujú množstvo inzulínu, ktoré telo potrebuje. Vďaka týmto účinkom môžu diabetici brať menej inzulínu injekčne, čo je často nákladný a celoživotný proces! Listy sú jednoznačne výborným doplnkom pri diabetickej liečbe.

Čítajte tiež: Stačia dve porcie bežnej potraviny a prejaví sa jej sila: Veľká výhoda, z ktorej profitujú muži!

Znižujú hladiny triglyceridov

Popri ich vlastnostiach pri cukrovke sa tiež ukázalo, že znižujú hladiny triglyceridov v tele. Ide o formu ukladania tuku vo vnútri tela. Aj keď určité množstvo triglyceridov je potrebné pre zdravie a telesnú funkciu, príliš veľa triglyceridov výrazne zvyšuje riziko obezity a srdcových ochorení. Strava s pravidelnou konzumáciou figových listov však môže pomôcť znížiť tieto zdravotné riziká, keďže postupne znižuje hladiny triglyceridov.

Recepty na zdravotné problémy

Figové listy by sa pokojne mohli používať na rôzne zdravotné problémy a mohli by byť súčasťou domácej lekárničky. Odporúčajú sa dokonca pri rôznych stavoch od bronchitídy až po vredy. Prospešný pri kardiovaskulárnych problémoch môže byť figový čaj. Taktiež ho ocenia aj pacienti s rakovinou a ľudia s vysokým krvným tlakom. Na prípravu tohto čaju potrebujete uvariť figové listy vo vode približne na 15 minút. Ak chcete domáci liek na zápal priedušiek, potrebujete vriacu vodu s troma fugovými listami a nerafinovaný cukor. Liek na vredy zase zahŕňa žuvanie a prehltnutie dvoch celých figových listov denne. 

Zdravotné účinky figových listov:

  • Udržujú optimálny krvný tlak
  • Bojujú proti obezite
  • Znižujú hladinu cholesterolu
  • Sú prevenciou cukrovky
  • Pôsobia proti prechladnutiu
  • Postarajú sa o správne trávenie

Aj keď sú figové listy jedlé, používajú sa vo veľmi málo receptoch. Keď ich aj v nejakom recepte nájdete, zvyčajne sa len nimi obaľujú nejaké potraviny a slúžia skôr na ozdobu. Môžu sa použiť aj ako obal na ryžu a zeleninu, čím jedlo dostane príchuť Stredomoria!

Fotogaléria


Tagy:
listy strom zdravie cukrovka figy

2019-07-05 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia