Baktérie odolné voči antibiotikám tam, kde by ste to nečakali: Vegetariáni sa musia mať na pozore!

Zdroj: gettyimages.com
2019-06-28 17:00:00

Už dlhšie odborníci upozorňujú na to, ako je dôležité umývať zeleninu pred jej konzumáciou. Tentokrát by vás však mohlo presvedčiť nové zistenie vedcov, ktorí našli na zelenine nebezpečné baktérie, odolné voči antibiotikám.

Ako vedci varovali, na šaláte je najpravdepodobnejšie, že budú zachytené nebezpečné superbaktérie! Ide o baktérie, ktoré sú dostatočne silné na to, aby prežili liečbu antibiotikami. Práve šalát sa podľa newscientist.com stal stredobodom záujmu odborníkov, keďže má nerovný povrch a jeho jemné záhyby na listoch treba dôkladne umyť. Navyše, šalát a iná listová zelenina je často konzumovaná v surovom stave, čo znamená, že baktérie nie sú zabité teplom!

Čítajte tiež: Stačia dve porcie bežnej potraviny a prejaví sa jej sila: Veľká výhoda, z ktorej profitujú muži!

Týka sa to aj zeleniny

Antibiotická rezistencia sa označuje za jednu z najväčších hrozieb pre ľudské zdravie a práve chované mäso sa považuje za hlavnú príčinu. Mnohé zvieratá sú kŕmené antibiotikami, aj keď nie sú dokonca choré! Podľa výskumníkov z University of Southern California údajne nejde len o mäso, ale zelenina v tom tiež zohráva úlohu. 

Do listov šalátu pridali vedci mutantné kmene E. Coli, ktorými kŕmili myši. Tie zároveň dostávali antibiotickú liečbu počas štyroch dní. Baktéria E.coli bola schopná prežiť a kolonizovať, množila sa v črevách myší i napriek antibiotikám. 

„Stretávame sa s ľuďmi, ktorí hovoria, že sú vegetariáni, takže nie sú ohrození. Avšak každý jeden z vás, bez ohľadu na to, či ste vegetarián alebo nie, ste súčasťou potravinového reťazca,“ povedala vedúca výskumníčka Marlene Maeusliová.

Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb, dva milióny ľudí sa nakazí infekciami, ktoré sú odolné voči antibiotikám, každý jeden rok v krajine. Predpokladá sa, že približne 400 000 týchto infekcií pochádza z potravín - väčšinou z mäsa.

Životné prostredie a ľudské zdravie

Maeusliová, doktorandka, nešpecifikovala, odkiaľ môžu baktérie pochádzať v reálnom prostredí. Minulý výskum však naznačil, že by mohli prejsť na zeleninu cez pôdu hnojenú hnojom alebo z vody používanej na zavlažovanie poľnohospodárskych fariem. Aj keď tieto baktérie rezistentné voči antibiotikám nemusia spôsobiť okamžitú infekciu, ak majú podmienky na rozmnožovanie sa v tele, môžu spôsobiť horšie a ťažšie liečiteľné ochorenie.

„Životné prostredie a ľudské zdravie, v kontexte poľnohospodárstva a mikróbov, sú neoddeliteľne prepojené. Naše zistenia zdôrazňujú dôležitosť riešenia rezistencie voči antibiotikám pochádzajúcim z potravín z pohľadu celého potravinového reťazca, ktorý okrem mäsových výrobkov zahŕňa aj rastlinné potraviny,“ povedala na záver. 

Maeusliová a jej tím prezentovali svoj výskum na konferencii American Society for Microbiology v Kalifornii.

Fotogaléria


Tagy:
baktérie zelenina šalát antibiotiká listová zelenina

2019-06-28 17:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia