Egreše sú letným klenotom medzi bobuľami: Veľká porcia zdravia na jedno zahryznutie!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-07-07 06:00:00

Síce nepatria k najbežnejším druhom ovocia, no rozhodne spestria váš jedálniček. Egreše vzhľadom pripomínajú hrozno, ich chuť je však kyslastá. Aj preto sa výborne hodia na prípravu domácich džemov. Prečítajte si, prečo by mal egrešový ker zdobiť aj vašu záhradu.

Podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave (RÚVZ BA) nemusia byť bobule egreša len zelené – existujú aj žlté či červenkasté odrody. Ak váhate, či doma na záhrade pestovať egrešový alebo ríbezľový ker, z nutričného hľadiska získate viac konzumáciou bobúľ egreša, radia odborníci, pretože sú dobrým zdrojom kremíka, horčíka, draslíka aj vitamínov A, B6 a C.

Čítajte viac: Jahody prekypujú živinami: Odborníčka prezradila, čo by ste mali urobiť pred ich zmrazením

Egreše „prečisťujú tráviaci trakt a detoxikujú, majú odvodňujúce i močopudné účinky, zlepšujú vstrebávanie bielkovín, posilňujú cievne steny a väzivá a podporujú rast vlasov a zdravú pokožku,“ uvádza RÚVZ BA na Facebooku. Odborníci však jedným dychom dodávajú , že ľuďom, ktorí majú problémy so žlčníkom, môžu drobné zrniečka prítomné v dužine ovocia upchať žlčníkové cesty. S opatrnosťou by ich mali konzumovať aj diabetici, pretože majú vysoký obsah ovocného cukru.

Podľa Nutritionfacts.org sú egreše populárne najmä v tradičnej indickej ajurvédskej medicíne, ale tiež v Číne a Thajsku. Výskumy naznačujú, že by zlúčeniny obsiahnuté v tomto netradičnom ovocí mohli byť prevenciou rakoviny a posilňovať imunitu.

 

 

 

 

Fotogaléria


Tagy:
egreš

2019-07-07 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com, Facebook/Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hl.m.  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia