Domáci liek so skrytými rizikami: Rebarbora je neobyčajná letná zelenina

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-06-29 06:00:00

Mnohí si rebarboru spájajú najmä s pečením. Koláčom totiž prepožičiava osviežujúcu kyslastú chuť. Táto letná zelenina však ponúka oveľa viac. Vedeli ste, že mala pôvodne využitie aj v ľudovej medicíne?

Ako uvádza portál Healthline.com, rebarbora nie je len kuchárskou ingredienciou. V Ázii ju využívajú aj na medicínske účely. Rastie najmä v hornatejších a severnejších oblastiach Zeme (napríklad Severná Európa, Severná Amerika...).

Čítajte viac: Radšej „držte jazyk za zubami“: Potraviny, ktoré by ste NIKDY nemali jesť surové!

Najväčšou zvláštnosťou rebarbory je neobvyklá chuť. Napriek tomu, že ide o zeleninu, chutí kyslo a mierne nasladlo. Aj preto sa nejedáva surová, ale tepelne upravená, často i osladená. Popularitu si získala v priebehu 18. storočia, keď sa stala obľúbeným jedlom. Dovtedy ju poznali predovšetkým šíritelia tradičnej medicíny. Z jej stoniek sa dnes robia víno, džemy, koktaily, a dokonca aj polievky.

Čítajte viac: Temná stránka zeleniny: Málokto vie o tom, že môže byť pre nás nebezpečná!

Rebarbora je dobrým zdrojom vitamínu K1, ktorý zvyšuje zrážanlivosť krvi a vitamínu C, ktorý podporuje obranyschopnosť. Vyniká tiež obsahom vlákniny. Takisto obsahuje polyfenoly s antioxidačným pôsobením, ktorým sú pripisované protirakovinové účinky.

Podľa portálu Webmd.com je rebarbora ľudovým liekom na zápchu, hnačku, žalúdočné kŕče, ale ja pálenie záhy. Obklad z nej je tiež pomocným prírodným prostriedkom na opary. Rebarborový extrakt sa však osvedčil aj pri ochoreniach ďasien a vysokom cholesterole. Niektoré výskumy dokonca naznačujú, že by mohli látky nachádzajúce sa v tejto rastline detoxikovať pečeň a zvyšovať celkovú vitalitu organizmu.

Odvrátená tvár rebarbory

Za kyslastú chuť vďačí táto zelenina kyseline jablčnej a kyseline šťaveľovej, známej aj pod názvom oxalát, ktorá môže zabraňovať vstrebávaniu živín. Síce sa nachádza najmä v listoch, ale obsahujú ju aj stonky rastliny. Býva tiež spájaná s rizikom tvorby obličkových kameňov. Niektorým ľuďom preto môže zvýšená konzumácia rebarbory spôsobovať zdravotné ťažkosti. Aj preto je lepšie rebarboru nekonzumovať surovú, ale až po tepelnej úprave, ktorá obsah oxalátu znižuje.

Z dlhodobého hľadiska by však užívanie extraktu alebo konzumácia rebarbory mohli mať nežiaduce účinky v podobe tráviacich ťažkostí, oslabenia svalstva a kostnej hmoty či nepravidelného srdcové rytmu.

Fotogaléria


Tagy:
zelenina rebarbora

2019-06-29 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia