Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Repa je prírodný drahokam: Afrodiziakum plné živín, ktoré nakopne celý organizmus!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Chcete byť „zdraví ako repa“, aby sa vám choroby už z diaľky vyhýbali? Staré ľudové porekadlo vyjadruje hlbokú múdrosť. Hoci patrí červená repa k sladkým druhom zeleniny, svojimi nutričnými kvalitami sa právom radí na zoznam najzdravších potravín.

Komu v záhrade rastie repa, ten si pestuje bohatý zdroj dôležitých živín. Červená repa podľa portálu Healthline.com obsahuje nielen množstvo vlákniny potrebnej na bezproblémové trávenie, ale tiež minerály a vitamíny nevyhnutné pre zdravé fungovanie organizmu.

Čítajte viac: Kapusta biela, červená, kyslá a kimči: Prebiotická bomba pre vaše črevá!

Repu môžete jesť surovú, varenú či zaváranú. Je dobrým zdrojom vitamínu C a vitamínu B9 (kyseliny listovej), ktoré by v našom jedálničku nemali chýbať. Je tiež zásobárňou mangánu, draslíka a železa. Do stravy ju môžete zaradiť aj pri redukčnej diéte – až 90 percent jej obsahu tvorí voda, zvyšok sacharidy, vláknina a bielkoviny. Neobsahuje takmer žiadny tuk.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Sýtu fialovo-červenú farbu má repa vďaka rastlinnému pigmentu betanín, ktorý je ako farbivo využívaný aj v potravinárstve. Ďalšími zaujímavými zložkami repy sú anorganické dusičnany, o ktorých sa predpokladá, že by mohli znižovať vysoký krvný tlak a redukovať riziko rozvoja srdcovocievnych ochorení. Výskumy tiež naznačujú, že by cviklová šťava mohla podporovať svalový výkon.

Čítajte viac: Palina dračia: Letná bylinka s mnohorakým účinkom na organizmus

Podľa Organicfacts.net je repa aj známym afrodiziakom, čo je zrejme spôsobené obsahom bóru, ktorý stimuluje činnosť pohlavných orgánov. Zároveň je dobrým prírodným prostriedkom na očistu a regeneráciu pečene, pretože uľahčuje vyplavenie toxínov z tohto dôležitého orgánu.

Pozor na obličkové kamene!

Síce je konzumácia repy spájaná s mnohými zdravotnými výhodami, opatrní by mali byť ľudia so sklonom k tvorbe obličkových kameňov. Príčinou sú oxaláty alebo šťaveľany, ktoré môžu podporovať tvorbu minerálnych kryštálikov v obličkách. Okrem toho repa obsahuje fruktány, sacharidy, ktoré môžu u ľudí s citlivým trávením spúšťať prejavy syndrómu dráždivého čreva.

Viac o téme: CviklaRepa
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9