Zelenina a ovocie ako časovaná bomba: ZOZNAM tých, ktoré sa najrýchlejšie kazia!

Zdroj: gettyimages.com
2019-06-16 06:00:00

Je úžasné mať kuchyňu plnú zdravého ovocia a zeleniny, no radosť zmizne, ak zistíte, že v chladničke skladujete pokazené potraviny. Aj keď konzumácia miestne vypestovaného ovocia alebo zeleniny v sezóne je najlepším spôsobom ako maximalizovať ich životnosť, oplatí sa vedieť, ktoré z nich sa kazia rýchlejšie ako ostatné.

Ktoré ovocie a zeleniu podľa livestrong.com by sme mali mať viac pod drobnohľadom, keďže sa rýchlo kazia? 

Čítajte tiež: Skrytý znak vysokého krvného tlaku: Takto sa prejaví v plnej sile počas spánku!

Bobule

Kto by nebol frustrovaný, ak by po dvoch dňoch od kúpy malín zistil, že sú plesnivé? Všetky čerstvé bobule majú veľmi krátku životnosť a kazia sa rýchlo akonáhle sú po zbere. Čím sú mäkšie, tým bude menšia ich životnosť. Keďže sú maliny mäkké a jemné, často sú pomliaždené už počas dopravy do obchodu alebo na trh, takže vydržia jeden až dva dni, aj keď budú v chlade.

Pri nákupe jahôd, čučoriedok, malín alebo černíc by mala byť dôkladne skontrolovaná ich forma, zafarbenie a vlhkosť. Dajte prednosť jasne farebným, pevným, suchým a voľne baleným plodom. Udržujte ich v chlade a umyte ich tesne pred konzumáciou. Zo všetkých produktov sú práve jahody tie, ktoré sa ako prvé skazia.

Banány

Banány sa tiež kazia rýchlo, akonáhle sú zrelé. Frekvencia dýchania a zrenia sa u mnohých ovociach spomaľuje po počiatočnej fáze rastu. Keď je banán pripravený dozrieť, jeho dreň uvoľňuje chemickú látku, ktorá zvyšuje jeho dýchanie, čo spôsobuje, že rýchlo dozrieva. Akonáhle banán dozreje, zvyčajne má životnosť len niekoľko dní a bude sa rýchlo kaziť. Pozor! Neodporúča sa banán skladovať v chladničke alebo v miske s inými plodmi. Banány totiž produkujú plyn etylén, ktorý spôsobí, že väčšina ostatných ovocí a zeleniny v okolí dozreje rýchlejšie.

Zelené fazuľky

Z čerstvých produktov podliehajúcich skaze patria zelené fazuľky medzi tie s najkratšou životnosťou. V chladničke ich môžete skladovať po dobu jedného týždňa po zbere. Ak ich radi nakupujete v obchode s potravinami, v tom prípade môžu byť svieže len pár dní a kazia sa rýchlo ihneď po nákupe. Zelené fazuľky sú citlivé na etylén, takže by nemali byť skladované pri zelenine, ktorá ho produkuje.

Brokolica

Ďalšou zeleninou, ktorá sa rýchlo kazí, je brokolica. Po zbere aj naďalej dýcha a obyčajne sa skazí po pár dňoch. Je veľmi citlivá na etylén, ak ju budete skladovať v chladničke, je potrebné, aby nebola pri jablkách, banánoch a paradajkách, ktoré produkujú tento plyn. Aj keď starostlivé skladovanie môže predĺžiť čerstvosť brokolice, zvyčajne sa skazí počas týždňa.

Základy skladovania potravín

Všeobecne platí, že trvanlivosť väčšiny čerstvého ovocia a zeleniny je maximalizovaná správnou teplotou a uchovaním s tými správnymi potravinami. Chladnejšie teploty síce spomaľujú dýchanie a predlžujú čas procesu zrenia, no nejaký priestor na dýchanie predsa len majú. Určite si, ktoré potraviny produkujú  etylén, a ktoré sú naň citlivé.

Udržiavajte ich v oddelených častiach chladničky. Pokiaľ máte málo miesta v chladničke, k dispozícii sú komerčne dostupné filtry, ktoré absorbujú etylén. Môžu byť umiestnené v chladničke, čím tak ochránia citlivé výrobky pred predčasným znehodnotením.

Fotogaléria


Tagy:
zelenina potraviny ovocie

2019-06-16 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia