Posilňuje imunitu, kosti, a nielen to! Podľa vedcov by vitamín D dokonca mohol byť prevenciou onkologického ochorenia. Prečo je taký dôležitý?
Podľa najnovšej štúdie zverejnenej v magazíne Journal of Clinical Oncology by každodenné užívanie vitamínu D mohlo viesť k 13-percentnému zníženiu rizika vzniku rakoviny. Prišli na to výskumníci z Michiganskej štátnej univerzity, ktorí svoje výsledky prezentovali ma konferencii Americkej spoločnosti klinickej onkológie v Chicagu, uvádzajú americké médiá. Štúdiu viedol doktor Tarek Hayka, podľa ktorého by mohlo viacerým pacientom pomôcť, keby im lekári predpísali vitamín D. Mnohí ľudia totiž trávia veľa času v interiéri a čelia deficitu tohto dôležitého nutrientu.
Čítajte viac: Veľký omyl o osteoporóze, o ktorom sa hovorí dlhé roky: Títo ľudia sa musia mať na pozore!
Do štúdie vedci zapojili približne 80-tisíc pacientov s priemerným vekom 68 rokov. Tým z nich, ktorí tento doplnok stravy užívali aspoň tri roky, pokleslo riziko úmrtia na rakovinu v neskoršom veku o 13 percent.
Čítajte viac: TEST vitamínových doplnkov: Následky, s ktorými mnohí spotrebitelia nerátajú
Prirodzené zdroje vitamínu D
Okrem tabletkovej formy možno vitamín D získať vystavením pokožky slnečnému žiareniu, ale tiež konzumáciou mastných rýb (napr. tuniak), vajec, pečene i červeného mäsa. Deficit či pokles vitamínu hrozí najmä v zimných mesiacoch, keď telu chýba slnečné žiarenie. Nedostatok látky sa prejavuje v podobe zvýšenej únavy, depresívnych stavov, častejším výskytom infekcií, zvýšeným rizikom osteoporózy, sklerózy, cukrovky a v krajnom prípade krivicou.
V ideálnom prípade by ste vitamín D mali získať vonku počas slnečných dní, pretože 80 až 90 percent vitamínu telo čerpá zo slnka prostredníctvom pokožky. V prípade, že užijete nadmerné množstvo vitamínu D vo forme výživových doplnkov, môžete mať vyššiu náchylnosť k zlomeninám, zvýšenú hladinu vápnika v tele či pociťovať nevoľnosť. Hrozí tiež poškodenie obličiek.