Kapusta biela, červená, kyslá a kimči: Prebiotická bomba pre vaše črevá!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-06-08 06:00:00

Kapusta je zásobárňou vitamínov, minerálov a tiež výborným pomocníkom pri chudnutí. Zaraďujete ju do svojho jedálnička pravidelne? Možno jej prídete na chuť, keď si prečítate článok o jej blahodárnych účinkoch na zdravie.

Kapusta je výborným zdrojom vitamínu C a vlákniny. Na vlákninu je bohatá obzvlášť kapusta biela, červená však obsahuje aj hodnotné antokyány, tzv. pigmenty, ktoré dávajú farbu ovocným plodom. Má viac provitamínu A, draslíka a dvojnásobne viac železa. Pokrmy a šaláty z červenej kapusty majú tiež o niečo výraznejšiu chuť. Selén obsiahnutý v červenej kapuste má široký rozsah terapeutických účinkov. V 100 gramoch červenej kapusty je ukrytých až 5 mikrogramov selénu.

Čítajte viac: Zelenina s obsahom unikátnej zlúčeniny: Ružičkový kel vo vašej kuchyni nesmie chýbať!

„O seléne sa hovorí, že pôsobí pozitívne na znižovanie krvného tlaku, pomáha zásobovať svaly (najmä srdcové) kyslíkom, pomáha tvoriť protilátky, odstraňuje z tela ťažké kovy, preventívne pôsobí proti neplodnosti. Pri ťažkostiach so správnym fungovaním štítnej žľazy sa odporúča častá konzumácia kapusty a ďalšej hlúbovej zeleniny,“ odporúča Petra Húsková, hlavná výživová poradkyňa NATURHOUSE pre SR.

Kapustou proti stresu

Biela kapusta okrem vitamínu B12 obsahuje vyvážený pomer všetkých vitamínov B-komplexu. Je teda skvelou potravinou proti stresu. Má mnoho kyseliny listovej, ktorá sa spotrebováva stresom na tvorbu stresových hormónov. „Vysoká koncentrácia vitamínu C prispieva k regenerácii stresových žliaz ako je hypofýza a dreň nadobličiek, ktoré majú najvyššiu koncentráciu vitamínu C v tele. B vitamíny uľahčujú prúdenie glukózy do mozgových a nervových buniek, čím sa upokojujú nervy; aktivujú výkon mozgu a dochádza k zmierneniu nepokoja a symptómov nervozity,“ dopĺňa výživová poradkyňa.

Obsahom vody a hojnosťou vlákniny kapusta plní a sýti a je skvelým spoločníkom všetkých, ktorí sa snažia redukovať váhu. V neposlednom rade obsahuje veľa mangánu pre tvorbu pigmentu, povzbudenie štítnej žľazy a tiež zinku. Kapustová šťava je známou kúrou pre osoby so žalúdočnými či dvanástnikovými vredmi.

Prebiotiká pre trávenie

Medzi najvýznamnejšie prebiotikum zaraďujeme inulín. V hojnom množstve ho obsahuje artičok, koreň čakanky, cibuľa, cesnak, pór, jablká, marhule a strukoviny.

Kimči, fermentovaná a pikantná pekinská kapusta, je bohatá na probiotické baktérie, o ktorých vieme, že podporujú imunitný systém, zdravé trávenie, zvyšujú využitie živín absorbovaných z jedla, pomáhajú syntetizovať určité vitamíny a sú prevenciou hnačky. Probiotiká v kimči navyše detoxikujú telo od toxínov ako je bisfenol A, ťažkých kovov a pesticídov. Konzumácia kimči u každého jedla je v Kórei legendárna, a to už viac ako 2 000 rokov.

 

Fotogaléria


Tagy:
kapusta kimči

2019-06-08 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Naturhouse

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia