Kaktus, ktorý sa dá jesť: Opuncia zregeneruje pečeň a postará sa o pevnejšie kosti a kĺby!
Kaktus na tanieri? Hoci to znie neuveriteľne, skutočne si na ňom môžete pochutnať. Reč je o opuncii, ktorej plody sú jedlé a k tomu ešte aj výživné! U mnohých sa bežne pestuje v črepníkoch, no málokto vie, že ide o kvet nielen na okrasu, ale aj na konzumáciu.
Samozrejme, že opuncia, ktorú pestujete doma má oveľa menšie plody ako by ste ju našli rásť v prírode. Hoci na Slovensku ich nenájdete ľahko, ak budete v teplejších krajinách, kde sa kaktusu veľmi darí, rozhliadnite sa po nich. Tie sú totiž najvhodnejšie na jedenie.
Opuncia sa začala pestovať už pred deväťtisíc rokmi v Mexiku. Jej liečivé účinky poznajú Mexičania už dlhé stáročia. Dnes je pestovanie kaktusu rozšírené hlavne v Južnej Amerike, USA, Severnej a Južnej Afrike, v Indii, ale i v Španielsku, Taliansku a Grécku. Mnohí opunciu poznajú ako bežný kaktus, ktorý majú doma v črepníku. Málokto by povedal, že sa dá aj jesť!
Čítajte tiež: Desivá daň za krásu? Odborníci vyšli von s pravdou o gélových nechtoch!
Čo dokáže?
Tento jedlý kaktus je pritom bohatý na vitamíny A, B, C, betakarotén, kyselinu listovú, esenciálne aminokyseliny a minerály ako vápnik, horčík, draslík, zinok, železo a mnoho iných. Obzvlášť plody opuncie sú skvelé pre svoju schopnosť stabilizovať cukor v krvi, čo znamená, že ich ocenia diabetici. A nielen tí!
Kaktus má pozitívny vplyv na prostatu, zlepšuje činnosť obličiek a močového ústrojenstva. Dokonca ovplyvňuje aj činnosť mozgu a pôsobí proti nespavosti a depresiách. Týmto však jeho účinky nekončia. Taktiež regeneruje pečeň a upravuje metabolizmus. Používa sa na výrobu rôznych prípravkov, vrátane šampónov a mydiel, keďže má výborné hydratačné účinky.
Ďalšie účinky kaktusu
- Posilňuje imunitu
- Detoxikuje organizmus
- Chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi
- Podporuje správne trávenie
- Odstraňuje plynatosť
- Prečisťuje cievy
- Znižuje vysoký cholesterol a krvný tlak
- Preventívne pôsobí proti kardiovaskulárnymi ochoreniami
- Podporuje pevné a lesklé vlasy
- Postará sa o pevnejšie kosti a kĺby
Použitie opuncie
Hoci jesť sa dajú listy i stonka opuncie, predovšetkým plody sú vhodné pre svoju sladkú chuť na tanieri. Majú oválny až hruškovitý tvar, pripomínajúci figy, preto sa hovorí o kaktuse ako o opuncii figovej. Povrch plodov je posiaty tŕňmi, ktoré však zberači odstránia pred tým, než sa dostanú k spotrebiteľovi. Dužina je šťavnatá a chuťou pripomína sladké hrušky.
Plody sa pred jedlom olúpu alebo sa prekroja na polovice a vyjedajú lyžičkou. Konzumujú sa čerstvé a pripraviť sa z nich dajú džúsy, džemy, alkoholické nápoje, ale hodia sa aj do cukroviniek a ovocnýych šalátov. Môžete si ich aj odšťaviť a máte z nich vyrobený lahodný nápoj.
Recept na dusené jablká s opunciou
Ingrediencie:
- 2ks kabĺk
- 2 lyžice kryštálového cukru
- Citrónová kôra
- Škorica
- 1 ks opuncia
Postup: Spravte si z cukru karamel, rozrieďte, prelejte do menšieho pekáča a vložte do neho jablká. Poprášte škoricou a môžete pridať aj trochu nastrúhanej citrónovej kôry. Pečte na 200 stupňov Celzia približne 15 minút. Vyberte z rúry. Po vychladnutí opunciu olúpte a nakrájajte na tenké plátky. Jablká dajte na tanierik a pložte na ne plátky opuncie. Prelejte všetko zvyšným karamelom. Dobrú chuť!
Fotogaléria
kaktus zdravie jedlo opuncia