Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zlatý poklad pre vaše pery: Bežné sladidlo si poradí s nepríjemnými oparmi!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zďaleka sa nepoužíva len ako poleva na sladké raňajky alebo na dochutenie čaju. O terapeutických účinkoch vie aj laik, no najnovšie vedci posilnili tvrdenie, prečo mať med v domácej lekárničke. Poradí si s nepríjemným ochorením, ktorého by ste sa inak ťažko zbavili!

Vedci tvrdia, že držia v rukách veľký triumf v podobe nového využitia medu. Podľa nich je schopný bojovať proti oparu. Ide pritom o nepríjemné ochorenie, ktoré je neestetické, keďže ho sprevádza vyrážka a začervenanie na perách. Obvykle sa ho pacient zbaví za niekoľko dní a lieči sa anti-vírusovými krémami, ktoré možno dostať v lekárni. 

Čítajte tiež: Preč s návykovými liekmi na úzkosť: Známa bylina, ktorá šokuje svojimi účinkami na psychiku!

Účinný ako lieky

Výskum tak ukázal, že med je rovnako účinný pri liečení pľuzgierovitých bolestí v procese ako lieky. Účastníci experimentu používali buď krém alebo med, z ktorých oba odstránili bolesť a zranenie do deviatich dní. Látka, ktorú vyrábajú čmeliaky, má dlhú históriu terapeutického použitia, pričom niektoré štúdie ukazujú, že má aj antibakteriálne vlastnosti.

Experiment s 952 účastníkmi viedli výskumníci na Lekárskom výskumnom inštitúte Nového Zélandu (MRINZ). Porovnávali liečbu oparov s medom a antivírusovým aciklovirovým krémom. Med bol zo stromu na Novom Zélande, predtým ako bol sterilizovaný a posilnený extra antimikrobiálnymi zložkami.

Všetci pacienti boli požiadaní, aby išli do jedného zo 76 komunitných lekární v prvých 72 hodinách epizód oparu. Potom im boli náhodne pridelené buď päťpercentné aciklovirové krémy alebo medový krém, ktorý bol zmiešaný s 10% glycerínu. Pri aplikácii ich liečby päťkrát denne boli pacienti požiadaní, aby zaznamenali údaje o bolesti a postupe oparu. Ich záznamy sa monitorovali 14 dní alebo až do úplného zahojenia oparu. Vedci prišli na to, že tí, ktorí používali krém, sa pľuzgier začal hojiť už po dvoch dňoch. Ukázalo sa, že med je rovnako účinný!

Autori napísali: „Obidve liečby mali podobnú účinnosť vo všetkých výsledných premenných, vrátane času hojenia, rozlíšenia bolesti a podielu prerušených epizód medzi liečebnými skupinami. Obe skupiny účastníkov považovali obidve liečby za vysoko prijateľné.“

Zlatý poklad pre vaše
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Môžu sa spoľahnúť na med

Vedúci výskumu, Dr. Alex Semprini povedal, že výsledky dokazujú, že pacienti si môžu vybrať alternatívnu možnosť, ktorá je založená na dôkazoch.

„To znamená, že pacienti s preferenciou prirodzených a alternatívnych liekov, ako aj lekárnici, ktorí tieto lieky predávajú, môžu mať dôveru v účinnosť tohto zloženia medu zo stromu kānuka z Nového Zélandu ako ďalšej možnosti liečby oparu.“

Štúdia mala niekoľko upozornení, jedna z nich, že doba hojenia oparu nebola porovnávaná so žiadnou inou liečbou. Taktiež je fakt, že výskum bol financovaný novozélandskou spoločnosťou, ktorej produkt bol testovaný.

Herpes vírusy spôsobujú opary. Podľa odhadov je približne sedem z desiatich ľudí vo Veľkej Británii infikovaných vírusmi. Približne 30% ľudí trpí opakovanými záchvatmi oparu, ktoré sú zvyčajne spôsobené vírusom typu jedna. Opary na perách sa najčastejšie prenášajú tým, že ich niekto pobozkal s aktívnym oparom. Spočiatku vyzerajú ako červené fľaky a neskôr sa vyvinú do pľuzgierov. 

Viac o téme: ZdravieChorobaLiečbaMedOpar
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9