Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Rastie okolo nás, napriek tomu ju prehliadame: Nenápadná rastlina ako prvá pomoc pri zdravotných problémoch!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Drobné ranky či iné poranenia občas nepríjemne prekvapia každého z nás. Stačí chvíľka nepozornosti a kožný problém je na svete. Vtedy sa oplatí spoľahnúť na pomocníka, ktorý dá problém do poriadku. Olej z tejto liečivej rastliny by každý mal mať po ruke v domácnosti.

Stavte na divozelový olej! Dá sa použiť na rôzne zdravotné problémy, poslúži ako dezinfekcia dutín a poranení, ale je skvelý aj na kĺby. Ak ste o ňom doteraz nič nepočuli, je na čase to zmeniť a zaradiť olej medzi pomocníkov do svojej lekárničky.

Čítajte tiež: Jednoduchý spôsob, ako sa zbaviť bolesti krížov: Nič vás to nestojí a nepotrebujete lekára!

Liečivá rastlina

Divozel veľkokvetý je dvojročná bylina dorastajúca aj do výšky 2 metrov. Spoznáte ju podľa veľkých žltých kvetov a rastie obvykle popri cestách, na okraji lúk, či popri viniciach a cestách. Už v období antiky vedeli ľudia o jeho liečivých účinkoch, najmä v oblasti respiračných problémov. Obsahuje viaceré prospešné látky, vrátane trieslovín, saponínov, sacharidov, horčinov a flavonoidov. Najčastejšie sa využívajú jeho listy a kvety, z ktorých sa vyrába divozelový olej. Lúhuje sa väčšinou v slnečnicovom oleji, potom sa precedí od zvyškov kvetov, pridá sa levanduľa a výsledkom je čírí liečivý divozelový olej! 

Rastie okolo nás, napriek
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Účinky oleja

Divozelový liečivý olej sa používa prevažne iba zvonka. Ak ho chcete užívať zvnútra, tak vo forme čaju alebo bylinného extraktu. Zmes cenných látok v oleji sa postará o množstvo pozitívnych účinkov!

  • Má silné protizápalové účinky
  • Odstraňuje zápaly v ústnej dutine, v hrdle, v ušiach a nose, na pokožke, atď
  • Podporuje hojenie rán a kožných chorôb
  • Má protiplesňové a protimykotické účinky
  • Odstraňuje ekzém, akné a psoriázu
  • Poradí si s bolesťami končatín a opuchmi

Ako ho použiť?

Divozelový olej sa neužíva podobne ako klasické oleje, vrátane olivového či kokosového. Na rozdiel od nich, divozelový olej sa používa iba na vonkajšie zdravotné problémy, no ot viac je účinnejší!

Pri zápale nosových dutín

Stačí pár kvapiek oleja na vatovom tampóne, ktorým si môžete vytierať zvnútra nos. Takmer okamžite sa prejavia jeho dezinfekčné účinky, ktoré sa postarahú o úľavu od bolesti a zápalu. 

Na kožné ochorenia a rany

Vatovým tampónom, ktorý ste namočili do oleja, jemne prechádzajte po čistej a suchej pokožke. Nechajte ho pôsobiť na rane a neumývajte ho. 

Na kĺby a končatiny

Bojujete s opuchnutými a bolestivými kĺbmi či končatinami? Potrite si postihnuté miesto dostatočným množstvom oleja a potom ho zabaľte gázou alebo obväzom. Nechajte to obviazané aspoň hodinu, pričom odpočívajte s vyloženými nohami alebo rukami. 

RECEPT na výrobu oleja

Okrem toho, že divozelový olej zoženiete v lekárňach, predajniach so zdravou výživou a na internete, môžete si ho vyrobiť aj doma! Pripravte si 2 veľké hrste sušených alebo čerstvých kvetov divozela a 2,5 dcl panenského olivového oleja. Všetko zmiešajte v uzatvárateľnej fľaške a nechajte pôsobiť na slnku celý mesiac. Občas môžete fľašku pretriasť. Po mesiace olej zlejte. Pozor však na to, aby ste sa zbavili zvyškov rastliny. Používajte na afty, opary, akné či na stuhnuté ramená a šiju!

Viac o téme: RastlinaBylinaZdravieLiečbaPrevenciaDivozel
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9