Kvasnice nepatria len do kuchyne: Potláčajú depresie a odstraňujú nadúvanie!

Zdroj: gettyimages.com
2019-05-09 13:05:00

Kto by si nepamätal na časy, keď sme mame pri pečení kradli kvasnice a pochutnávali si na nich. Niekto ich dokonca má rád aj dnes! Kvasnice, inak povedané droždie, patria k najvýznamnejším pomocníkom v kuchyni. Zďaleka však nie sú dobré len na pečenie!

Je tak jednoduché a lacné, až ho mnohí považujú za bezvýznamné. Omyl! Droždie nepatrí len do kuchyne, kde je výborné pri pečení, ale pokojne by mohlo byť súčasťou lekárničky či kozmetickej výbavy v kúpeľni. 

Čítajte tiež: Vymeňte cottage syr za olomoucké syrečky: Zapáchajú, no vyformujú vám figúru!

Ako to bolo v minulosti? 

Droždie je vlastne zlisované pivné kvasinky s prímesou múky a používa sa na to, aby krásne vykyslo cesto. Kedysi patrilo k liečiteľskej výbave ľudí, ktorí nemali peniaze na drahé lieky od lekára. Hoci v súčasnosti by vám lekár odporučil B-komplex pri malom množstvo vitamínu B, naše babičky by to spravili inak. Vymenili by B-komplex za droždie. 

Egypťania sa pričinili o to, že bolo objavené droždie! V 5 storočí pred naším letopočtom zabudli dať cesto piecť a po niekoľkých hodinách zistili, že začalo zväčšovať svoj objem. Neskôr Louis Pasteur zistil, že kysnutie spôsobujú živé organizmy. Droždie je jednobunkový mikroorganizmus, v jednom grame nájdeme až 12 miliárd buniek!

Predchádza zápche a potláča depresiu

Kvasnice vynikajú svojimi liečivými účinkami, o ktorým málokto vie! Mnohí ich považujú len za bezvýznamnú potravinu, potrebnú pri pečení, inak sa pri nej nepozastavujú. Obsahujú bielkoviny, aminokyseliny, vitamíny skupiny B, stopové prvky, enzýmy, minerálne látky ako vápnik, fosfor, horčík, draslík, atď. a množstvo iných látok, ktoré prispievajú k správnemu fungovaniu ľudského organizmu. Droždie je výbornou prevenciou zápchy, potláča únavu i depresiu a stabilizuje hladinu cukru v krvi. Dokonca je vhodné aj pre celiatikov, keďže neobsahuje lepok. 

Táto potravina má schopnosť absorbovať a neutralizovať kyseliny. Zlepšuje trávenie sacharidov, neutralizuje dráždenie v pečeni a predchádza zápche. Obnovuje perilstatiku čriev a ak ho budete pravidelne konzumovať, odstraňuje nadúvanie! Je cenný aj kvôli tomu, že zabraňuje hromadeniu kyseliny mliečnej a octovej, ktoré poškodzujú tkanivá. Niektoré štúdie vyzdvihujú droždie kvôli jeho vhodnosti pre pacientov s krvácajúcim žalúdočným vredom.

Účinky na pokožku

Čím je však droždie výnimočné, sú jeho účinky na pokožku! Veci zistili, že je bohaté na biologické prvky – aminokyseliny, minerály, vitamíny, nevyhnutné pre správnu činnosť organizmu. Má detoxikačné účinky, vďaka čomu je vhodné na problémovú pokožku. Pomáha v pečeni oxidovať tuky, ktoré sa nachádzajú v potrave a ktoré môžu prispieť k vzniku vyrážok a upchávaniu mazových žliaz. Droždie je zložkou, ktoré sa často používa pri výrobe kozmetických produktov. Má schopnosť sťahovať rozšírené póry a vyživovať pleť. 

Ako ho užívať?

Droždie je vhodné konzumovať  ráno alebo tesne pred spaním. Môžete si ho dať samotné, alebo skombinovať s vodou, prípadne mliekom. 

Pozor na kvalitu!

Dbajte na to, aby bolo droždie kvalitné. Spoznáte to jednoducho podľa svetlošedej farby. Ak zbadáte tmavé či svetlé škvrny, ide o príznak biologickej aktivity. Taktiež si dávajte pozor na pleseň, ktorá je zvyčajne biela, preto sa môže stať, že ju prehliadnete. Kvalitné droždie by pri prelomení nemalo byť mazľavé a taktiež by nemalo mať žiadne dutiny. 

Kvalitu droždia zachováte pri jeho skladovaní v teplote 1-10 stupňov Celzia. Pozor na to, aby to neboli vyššie teploty, inak sa jeho účinnosti znižuje. Taktiež pozor na to, aby sa nedostalo do kontaktu s inými surovinami a soľou, ktorá zabíja živé kvasinky. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie kvasnice droždie účinky potravina

2019-05-09 13:05:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia