Pastieri ju považujú za poklad: Takto spoznáte najkvalitnejšiu bryndzu zo Slovenska!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-05-03 12:00:00

Priemerný Slovák skonzumuje 0,6 kilogramov bryndze ročne. Tradičná potravina vyrábaná najmä z ovčieho mlieka obsahuje obrovské množstvo probiotických kultúr a zdraviu prospešných látok. Najvýživnejšia býva v apríli a máji, keď sa pasienky zazelenajú čerstvou novou trávou.

Staré ovčiarske príslovie vraví „ovca dojí pyskom“ a pre Slovensko je to výhoda. Bohaté a rôznorodé zloženie bylín slovenských pasienkov má priaznivý vplyv na zloženie ovčieho mlieka, z ktorého sa vyrába kvalitná bryndza. Nie je len chutná, ale aj zdraviu prospešná. Je klenotom medzi syrmi, je to slovenské biele zlato.

Čítajte viac: Bryndza je mliečny poklad, no pozor na jej zloženie: Tri slovenské výrobky v TESTE prepadli

„Každý národ na svete má svoje národné špeciality, ktorými sa môže vo svete zviditeľňovať
a je na nich hrdý. Zvláštnou kategóriu sú syry. Švajčiari sú hrdí na svoj ementál, Taliani
na parmezán, Francúzi majú roquefort, my na Slovensku sme právom hrdí na bryndzu. Tá je dokonca od mnohých ostatných výnimočnejšia,“
uviedla Gabriela Matečná, podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Nízky obsah soli

Pod pojmom bryndza sa historicky myslí rozdrvený tvrdý zrejúci syr z ovčieho mlieka a neskôr jemno pomletý a osolený vykysnutý a vyzretý ovčí hrudkový syr. Jeho vôňa a chuť je lahodná, príjemne kyslá po ovčom syre, mierne pikantná a slaná. Obsah soli je oproti iným syrom len 2-percentný.

Bryndzu konzumovali naši predkovia dlhé stáročia a v minulosti tvorila hlavnú súčasť jedálnička. Prvá bryndziareň na Slovensku vznikla už v roku 1787 v Detve. Konzumácia slovenskej bryndze má dlhodobú tradíciu aj v zahraničí. Exportovala do Rakúska, Maďarska, Poľska, Nemecka a v menších množstvách aj do ostatných krajín Európy.

Chránené zemepisné označenie 

„Slovenská bryndza” má schválené chránené zemepisné označenie Európskou úniou a môže
sa vyrábať iba z mlieka získaného na Slovensku. Klasická bryndza sa môže vyrábať aj zo zmesi ovčieho a kravského syra, je ale dobré vedieť, že musí obsahovať najmenej 50 percent ovčieho hrudkového syra. Niektoré bryndze sú ocenené aj „Značkou kvality SK“. Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku vydáva aj certifikáciu s logom „Zlatá ovca – 100% ovčie“, ktorej účelom je zvýrazniť poctivých spracovateľov slovenskej bryndze.

Často sa stretávame s mýtom, že nepasterizovaná bryndza je vysoko riziková potravina, nie je to však pravda. Za posledné roky sa nikdy nepotvrdili medializované informácie na podozrenia z nákazy z bryndze, uvádza Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Ovčie syry i bryndza z nepasterizovaného mlieka majú bohatšiu mikroflóru i špecifickú chuť. Pri kysnutí syra dochádza ku procesom kyslomliečnymi kultúrami, ktoré v priebehu zrenia syra účinne potláčajú aj prípadné nežiaduce choroboplodné zárodky. Netreba sa preto obávať bryndze priamo zo salaša, práve naopak.

Na Slovensku chované ovce tradičným spôsobom na pastve majú najlepšiu bilanciu zdravia a chuti ich produktov. Bohužiaľ, nie je už ani výnimkou, že sa do mliekarní na Slovensku ovčie mlieko dováža zo zahraničia, často z intenzívnych chovov.

 

Fotogaléria


Tagy:
bryndza ovčie mlieko

2019-05-03 12:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: MPRV SR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia