Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Liečivé tajomstvo bazy čiernej odhalené: Nové zistenie potvrdilo múdrosť ľudovej medicíny

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Baza čierna je osvedčeným prírodným prostriedkom na posilnenie imunity a zmiernenie prejavov zápalových a vírusových ochorení. Tento ľudový liek je natoľko známy, že sa vedci rozhodli preskúmať jeho účinky. Výsledky výskumu sú pozoruhodné.

Baza čierna je typickou európskou rastlinou, ktorú nájdeme v parkoch, záhradách, na rumoviskách či v listnatých lesoch. Baza obsahuje množstvo vzácnych látok – vitamínov, minerálov a flavonoidov s protizápalovým a protinádorovým účinkom.

Čítajte viac: Bylina, ktorú oslavoval aj kráľovský dvor: Šalvia pomáha vždy, keď potrebujete lekára

Kvety rastliny sa zbierajú koncom jari alebo začiatkom leta a plody bazy čiernej na konci leta. Konzumácia nezrelých bobúľ môže byť toxická. Listy, kvety aj puky totiž môžu obsahovať jedovatú kyselinu kyanovodíkovú.

Stimulant imunity

Podľa nového výskumu Sydneyskej univerzity by mohli byť výťažky z rastliny veľkým prínosom pre imunitný systém a vďaka svojim výnimočným antivírusovým vlastnostiam poskytovať telu ochranný štít pred chorobami. Štúdiu austrálskych vedcov zverejnil odborný magazín Journal of Functional Foods.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Výskumníci pri laboratórnom testovaní extraktu z bazy čiernej zistili, že fytochemikálie prítomné v tejto stáročia známej rastline dokážu nielen znížiť pravdepodobnosť nákazy chrípkou, ale tiež zmierňovať jej priebeh v prípade, že infekcia už prepukla. Zlúčeniny v baze čiernej zabraňujú replikácii vírusu v hostiteľských bunkách. Výsledkom experimentu bola stimulácia imunitného systému a jeho rýchlejšia odpoveď voči predátorským mikroorganizmom.

Výnimočné vlastnosti bazy čiernej sú podľa vedcov dôsledkom vysokého obsahu rastlinných pigmentov antokyánov. Okrem antibakteriálnych a antivírusových vlastností sú tiež považované za silný antioxidant, informuje magazín Medicalnewstoday.com.

Viac o téme: ChrípkaVírusBaza čierna
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9