Kedy nám môže jedlo z konzervy uškodiť? V tomto prípade ruky preč od plechovky!
Každý raz po ňom siahne. Málo času, no veľký hlad vás prinútia siahnuť po konzerve s jedlom. Je to pohodlné a časovo nenáročné jedlo, pripravené na konzumáciu. Ide však o vhodné riešenie, čo sa týka zdravia, ako zahnať hlad?
Jedlo z konzervy má jednu obrovskú výhodu. Vydrží vám veľmi dlho. Ak si kúpite plechovku, jednoducho ju odložíte do skrinky a o nič sa viac nestaráte. Otvoríte ju vtedy, kedy potrebujete. Jedlo sa v nej nepokazí a chutí takmer rovnako dobre ako jeho čerstvá verzia. Niekedy však môže uškodiť!
Čítajte tiež: Veľký omyl o sprchovaní, o ktorom sú mnohí presvedčení: Kedy je najlepšie sa umývať!
Ako prebieha konzervovanie?
Jedlo v plechovke je vlastne konzervované jedlo. Kedysi ľudia nemali chladničky a ovocie a zelenina neboli také dostupné, ako sú dnes. Aj preto sa používalo konzervovanie. Navyše, kozervy boli vo veľkom používané aj vojakmi.
Keď sa jedlo konzervuje, najskôr sa očistí, ošúpe, príp. poseká a uvarí. Vloží sa do konzervy a utesní tak, aby vo vnútri neostal vzduch. Konzervy sa potom zohrejú vo vriacej vode. Takýmto spôsobom sa zabijú všetky nebezpečné baktérie, plesne a podľa McGill University sa deaktivujú enzýmy, ktoré majú na svedomí rozkladanie živín z potravín postupne ako starnú. Jedlo sa vďaka tomu nepokazí. Vydrží aj niekoľko rokov!
Záleží od konkrétnej konzervy
Plechovkám s jedlom sa netreba striktne vyhýbať. Dôležité však je sledovať obal! Podľa Sukiho Hertza, docenta výživy a potravinovej bezpečnosti v Americkom kulinárskom inštitúte záleží od toho, v akej konzerve sa potraviny nachádzajú. Treba si všímať drobné výrony, ktoré sú na kove či iné nezrovnalosti, ako sa uvádza na rd.com. Ak zbadáte poškodenú konzervu napr. v podobe drobnej dierky, radšej sa jej vzdajte.
„Ak sa na plechovke nachádzajú drobné dierky a iné podobné poškodenie, zrejme je narušený anaeróbny stav plechovky, takže sa do nej môžu dostať patogény. Jedlo v konzerve tak môže byť kontaminované baktériami,“ dodal odborník.
Aj vyduté konzervy môžu byť príznakmi poškodenia konzervovaných potravín.
Ako dodalo USDA, zatiaľ je zriedkavé, že by poškodené plechovky mohli viesť k botulizmu, čo je smrtiaca forma otravy jedlom, ktorá napáda nervový systém. Symptómy tejto choroby zahŕňajú dvojité videnie, únavu, problémy s prehĺtaním a ťažkosti s dýchaním.
Ovplyvní konzervovanie nutričné látky?
Proces konzervovanie nie je pre výživné látky nič strašné. Neovplyvní bielkoviny, tuky či sacharidy. Môže sa len stať, že jedlo v konzerve stratí vitamíny rozpustné vo vode, ako vitamín C a vitamín B, kedže sú citlivé na vysoké teploty a oxidáciu. Konzervovanie však nie až také zlé, ako si mnohí myslia. Platí však jedno pravidlo – čítať etikety. Vždy je lepšie vybrať si potraviny bez veľkého obsahu soli a cukru. Do množstva konzervovaných potravín sa pridávajú teito látky na zlepšenie chuti.
Často sa hovorí aj o chemickej látke – bisfenol A, ktorá sa používa pri výrobe konzervovaných potravín. Viaceré štúdie poukázali na to, že sa látka z konzervy môže dostať do jedla a z jedla do tela. Môže sa stať, že tí, ktorí často konzumujú potraviny, môžu mať zvýšenú hladinu tejto látky v tele, pričom jej prítomnosť sa dá zistiť z moču.
Najideálnejšie je jesť čerstvé jedlo. Ak máte nedostatok času na prípravu a varenie jedlo, pokojne siahnite po konzerve. Robte tak však len z času na čas a sledujte etikety na konzervách. V tomto prípade bude pre vás konzumácia konzervovaných potravín pre vás bezpečná.
Fotogaléria
potraviny jedlo choroby konzervy