Žiadna exotika len na výnimočnú príležitosť: Mango nakopne metabolizmus a zabráni zlomeninám

Ilustračné foto
Zdroj: getttyimages.com
2019-04-28 06:00:00

Vyniká jedinečnou chuťou a vôňou, navyše je nabité nutričnými látkami. Kto by nemiloval mango, ktoré mnohí obľubujú kvôli tomu, že je sladké. Netreba ho však podceňovať. V tomto exotickom ovocí sa skrýva oveľa viac, než si myslíte.

Mango je plodom stromu mangovníka indického, ktorý neznáša mrazy a nízke teploty. Pochádza z Afriky, kde sa mu výborne darí práve vďaka vysokým teplotám. Toto osviežujúce exotické ovocie síce nenájdete v každom oddelení so zeleninou a ovocím, no nemalo by sa konzumovať len zriedka. 

Čítajte tiež: Voňavý izbový kvet s úžasnými účinkami: Napraví zrak a zachráni ho pred poškodením!

Mango obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok, z ktorých bude vaše telo profitovať. Nachádza sa v ňom veľa vody, bielkovín, sacharidov, vláknina, tuk, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, ale aj vitamíny A, B, C, E a K, betakarotén a kyselina listová. Nechýbajú ani minerálne látky vrátane železa, vápnika, horčíka, fosforu, draslíka či selénu. 

Zabráni zlomeninám kostí

Exotické ovocie je zdrojom antioxidantov, ako je izokvercetín, kvercetín, fisetin a astragalin. Ide o látky, ktoré vás môžu ochrániť pred niekoľkými druhmi rakoviny, vrátane rakoviny prsníka, leukémie, prostaty a hrubého čreva. Vďaka obsahu vitamínu K sa považuje za prevenciu osteoporózy a zlomenín kostí! Tento vitamín totiž podporuje absorpciu vápnika potrebného na udržanie silných kostí. 

Ochráni pred zlým trávením i infarktom

Mango však ocenia hlavne tí, ktorí majú problémy s trávením. Toto sladké ovocie obsahuje špeciálne enzýmy, ktoré sa postarajú o bezproblémové trávenie a urýchlenie metabolizmu. Má schonosť eliminovať vysoké hladiny LDL cholesterolu (t.j. zlého), takže je prevenciou pred vznikom kardiovaskulárnych chorôb. Na svedomí to má vitamín C, ktorý ovocie obsahuje, a ktorý sa postará aj o zníženie rizika infarktu a mŕtvice. Draslík a horčík sa zase postarajú o reguláciu krvného tlaku.

Presvedčia vás aj jeho detoxikačné schopnosti! Má protizápalové účinky, upokojuje nervový systém a je skvelé na krásu. Pozitívne pôsobí na nechty a vlasy a dokonca sa odporúča na starnúcu pleť. Taktiež je vhodnou potravinou, ak sa snažíte zhodiť pár kilogramov. 

Prečo so stresom

Máte stresové obdobie? Dajte si mango! Toto šťavnaté ovocie obsahuje veľa vitamínov skupiny B, najmä vitamínu B6. Jedno mango na tanieri vás pripraví na zvládanie záťažových situácií a upokojí vaše nervy. Práve to má na svedomí spomínaný vitamín B6 – ak ho máte nedostatok, dochádza k poruchám krvného obehu a k poklesu koncentrácie. 

Ovocie podporuje aj zdravie očí! Vitamín A v ovocí pôsobí preventívne pred vznikom porúch zraku a šerosleposti. Ak si chcete udržať dobrý zrak, opäť môže byť riešením mango!

Ako pripraviť mango na konzumáciu?

V obchode možno nájsť mango s červenou, ale aj žltou šupkou. Ktoré z nich je zdravé, zrelé ovocie? Siahnite po tom žltom, príp. žltočervenom, pod ktorým sa skrýva žltooranžová dužina, obklopujúca ploché jadro. Ak je mango mäkšie a príjemne vonia, ide o znak zrelého ovocia! 

Mango umyte a zbavte ho šupky jednoduchým spôsobom: rozrežte ho na polovičku, priložte rozrezanou časťou na vnútorný kraj pohára a potiahnite. Plod prepadne do pohára! Následne si mango môžete vychutnať samostatne, alebo je skvelé aj do osviežujúcich šalátov, do zmrzliny, koláčov alebo omáčok. 

Fotogaléria


Tagy:
mango ovocie zdravie prevencia účinky

2019-04-28 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia