Jedny ho milujú, iní nenávidia: Účinky sladkého pelendreku, vďaka ktorým mu dáte šancu!

Zdroj: gettyimages.com
2019-04-22 06:00:00

Väčšine sa v spomienkach spájajú s detstvom a jarmokmi, kde sa dali kúpiť. Je jedno, či ste si chuť čiernych cukroviniek obľúbili alebo nie. Účinky silno atomatickej byliny potešia nielen chuťové poháriky, ale najmä zdravie. Možno považovať pelendrek za sladkosť bez výčitiek?

Čierny pelendrek je vyrobený z koreňového extraktu zo sladkého drievka. Sladké direvko je plné živín a pochádza pôvodne z Ázie a Stredozemia. Za liečivú silu tejto rastliny môže koreň, ktorý má charakteristickú chuť. Extrakt z neho má množstvo pozitívnych účinkov na ľudské telo, pôsobí antibakteriálne, protizápalovo, antivírusovo a tlmí bolesť. Je súčasťou rôznych kozmetických výrobkov a taktiež pomôže pri prechladnutí. 

Čítajte tiež: Vidíte počas čítania bodky v oku? Problém, ktorý vám môže skomplikovať život!

Už v Staroveku získalo sladké drievko svoju popularitu a mnohí ho označili za elixír života. Túto rastlinu používali na liečbu skoro všetkého. Postupne sa dostala do cukrárstva a dokonca ju začali využívať aj pri výrobe alkoholických nápojov. Hoci má svoju špecifickú chuť, pesvedčí vás určite svojimi účinkami na ľudské telo! Pozrite sa, prečo sa oplatí osladiť si život sladkým drievkom. 

Výborný na zuby i žalúdok

Koreň sladkého drievka vyniká antibakteriálnymi vlastnosťami, takže spoľahlivo zabíja baktérie. Aj vďaka tomu môže byť vaša ústna dutina zdravá a navyše, bez zubného povlaku a zubného kazu. Dá sa použiť aj ako kloktadlo, ktoré vás zbaví zápalu a vy pocítite neskutočnú úľavu.

Sladké drievko taktiež môže pomôcť zmierniť bolesť pri vredoch. Opäť, aj v tomto prípade, sa prejavia jeho antibakteriálne vlastnosti! Pri žalúdočnom vrede sa považuje za účinného pomocníka, ktorý zmierňuje bolesť. Nadúva vás alebo máte bolesti brucha? Sladké dievko je skvelé na žalúdok. Upokojuje ho a tlmí zápal. Nezabúdajte však, že ide len o opatrenie prvej pomoci a v prípade príznakov gastritídy treba čo najskôr kontaktovať lekára. 

Podporuje obranyschopnosť organizmu

Kto by to bol povedal, že sladké drievko pomôže pri dýchacích problémoch! Dokonca sa používa na výrobu tabaku. Táto rastlina totiž telu dodáva látky – bronchodilatanciá, ktoré idú do pľúc, aby bol dym lepšie inhalovaný. Preto ho možno použiť na lepšie dýchanie.

Oplatí sa však po ňom siahnuť hlavne vtedy, keď sa necítite dobre a máte pocit, že „niečo na vás lezie“. Sladké drievko chráni pred prechladnutím a ďalším chorobám, ktoré sú výsledkom oslabenej imunity. Rastlina podporuje obranyschopnosť organizmu a taktiež býva súčasťou mnohých tabliet a sirupov proti kašľu. Cukrovinky, vyrobené z neho, účinne zmierňujú nepríjemné bolesti v krku, ktoré sú častým prípadom pri ťažkom kašli. 

Radšej pravé sladké drievko

Aj keď je dosť možné, že po tomto zistení sa vám cukrovinka zapáči, najlepšie je pripraviť si pravé sladké drievko ako každý deň konzumovať pelendreky z obchodu, ktoré obsahujú pomenej tejto rastliny a naopak, veľa iných prídavných látok. Sledujte etikety na výrobkoch! Môžete vyskúšať čaj zo sušeného koreňa, tinktúru z rastliny alebo aj pastilky. 

Fotogaléria


Tagy:
rastlina zdravie liečba prevencia účinky sladké drievko pelendrek

2019-04-22 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia