Chutná cukrovinka, ktorej málokto odolá: RECEPT na zdravý marcipán!

Zdroj: gettyimages.com
2019-05-10 06:00:00

Bez tejto cukrárskej hmoty si len ťažko predstavíme prípravu mnohých toriet a iných zákuzkov. Navyše, je obľúbenou sladkosťou, ktorej väčšina z nás neodolá. Čo sa však v marcipáne skrýva a ako vplýva na náš organizmus?

V cukrárni pri pohľade naň žiaria oči deťom i dospelým. Ak ho ochutnáte, už nebudete chcieť nič iné. Z čoho je vlastne táto obľúbená sladkosť? 

Čítajte tiež: Voňavý izbový kvet s úžasnými účinkami: Napraví zrak a zachráni ho pred poškodením!

Základné suroviny v marcipáne

Základnými zložkami marcipánu sú mleté mandle a cukor. Mandle sú nabité zdraviu prospešnými látkami, vrátane omega-3 mastných kyselín a patria medzi energeticky výdatnejšie potraviny. Taktiež obsahujú množstvo flavonoidov, ktoré sú skvelou prevenciou srdcovo-cievnych chorôb. Nájdeme v nich mnoho zdravých tukov, ktoré prispievajú k udržiavaniu hladiny LDL cholesterolu v krvi a pôsobia ako ochrana pred kôrnatením tepien. Aby toho nebolo málo, mandle majú i vlákninu, ďalej obsahujú draslík, horčík a tiež vápnik. 

Skvelý začiatok, no aký bude koniec? Mohlo by sa zdať, že marcipán je vďaka obsahu mandlí vlastne zdravou potravinou. Netreba však zabúdať na množstvo cukru, čo už nie je žiadna výhra. Typický recept na výrobu marcipánu vyžaduje rovnaké množstvo mletých mandlí a cukru. Aby však tvoril hustú pastu, je potrebné ešte určité množstvo tekutiny, ktoré vlastne pôsobí ako spojivo. 

Recept na zdravý marcipán

Pripravte si doma zdravšiu verziu chutného marcipánu bez obsahu múky! 

Suroviny:

  • 200 g mandlí
  • 40 g kvalitního medu (cca 4 plné lyžice)
  • 20 g xylitolu (brezového cukru)
  • 2 lyžice kokosového oleja (extra panenského)
  • výkonný mixér

Na výrobu tmavého cesta:

  • 4 plné lyžičky kakaa

Postup:

  1. Rozmixujte na najvyššiu rýchlosť brezový cukor, aby mal štruktúru ako cukrová múčka. 
  2. Následne rozmixujte mandle, až pokiaľ nebudú mať konzistenciu približne medzi múkou a maslom, keď ešte múka nie je sypká, mandle pustia trochu oleja, ale zároveň to nie je ešte maslo. 
  3. Pridajte kakao a opäť všetko rozmixujte, aby sa všetko dokonale spojilo.
  4. Dajte do misky, pridajte kokosový olej, xilitol a med a rukami vypracujte hladké cesto. 
  5. Zabaľte do potravinárskej fólie a dajte na pár hodín do chladničky. 
  6. Potom už môžete pracovať s marcipánom! Vytvorte si z neho rôzne tvary, no pracujte rýchlo, keďže pri izbovej teplote mäkne a potom sa s ním horšie pracuje. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie sladkosti marcipán kalórie

2019-05-10 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia