Syr opäť prekvapuje: Dôvod, prečo ho konzumovať často a bez výčitiek!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-04-29 16:00:00

Konzumácie syra sa nemusíte vzdávať ani vtedy, keď sa diétne stravujete. Myslia si to vedci, ktorí testovali účinky stravy s obsahom obľúbenej potraviny na myšiach s inzulínovou rezistenciou.

Podľa novej štúdie publikovanej v magazíne The Journal of Nutritional Biochemistry syr obsahuje látky, ktoré by mohli pomáhať zvyšovať citlivosť na inzulín u osôb s cukrovkou 2. typu. Hoci syry často bývajú tučné a presolené, majú pre náš organizmus aj určité benefity. Sú výborným zdrojom vápnika i bielkovín a vedci ich konzumáciu spájajú aj s lepším srdcovo-cievnym zdravím.

Čítajte viac: Tajomstvo obľúbeného plesňového syra: Zdravý či nezdravý? Benefit, ktorý vás presvedčí!

Ľuďom, ktorí trpia obezitou alebo cukrovkou, odborníci odporúčajú konzumovať syry so zníženým obsahom tuku, resp. vyberať si menej tučné, tvrdé syry.

S tukom či bez?

V najnovšej štúdii vedci pridávali prediabetickým potkanom do stravy syr s normálnym obsahom tuku alebo nízkotučný syr. Zistili, že oba typy syrov u zvierat zvýšili citlivosť na inzulín, čo prispelo k optimalizácii hladiny ich krvného cukru.

Výskum uskutočnil tím vedcov z Albertskej univerzity v kanadskom Edmontone. Potkany vedci v prvej fáze experimentu kŕmili vysokokalorickou stravou, aby boli prediabetické a horšie metabolizovali glukózu. Potom im počas nasledujúcich 10 týždňov do stravy pridávali nízkotučný syr čedar, alebo čedar s normálnym priemerným obsahom tuku. V poslednej fáze experimentu potkanom injekčne podali inzulín a sledovali, čo sa udeje s hladinou ich krvného cukru. Ukázalo sa, že výsledky boli podobné bez ohľadu na to, aký typ syra pokusné zvieratá konzumovali.

Zaujímavé bolo, že prediabetické zvieratá, ktoré syr nekonzumovali vôbec, mali nižšiu citlivosť na inzulín. To sa ale zmenilo, keď mali v strave syr - podporil pôsobenie inzulínu a organizmu umožnil lepšie hospodáriť s glukózou v krvi. Podľa výskumníkov by závery experimentu mohli vylepšiť povesť syra ako príliš kalorickej alebo nevhodnej potraviny. Viaceré benefity by mohol priniesť najmä pacientom, ktorých ohrozuje inzulínová rezistencia.

Fotogaléria


Tagy:
inzulín cukrovka syr

2019-04-29 16:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia