Sú ľudia, ktorí užívajú výživové doplnky, skutočne zdravší? Odpoveď vás prekvapí

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-04-23 16:00:00

Niektorí ľudia nedajú na užívanie výživových doplnkov dopustiť. Veria, že strava neobsahuje všetky výživné látky v takom množstve, aké potrebujeme. Málokedy však myslia na dôsledky pravidelného užívania suplementov. Je zdravšie jesť pestrú stravu, alebo stačí bežnú stravu obohatiť doplnkami výživy?

Vedci sa tentoraz zamerali na to, či má organizmus väčší zdravotný úžitok z konzumácie nutrične bohatých potravín alebo výživových doplnkov s obsahom minerálov, vitamínov, aminokyselín a enzýmov. Zisťovali, ktorý typ prijímaných živín je spojený s nižším rizikom úmrtia.

Čítajte viac: Kedy sa probiotiká môžu obrátiť proti vám? Bežný zdravotný problém ich mení na predátora

Podľa odborníkov by sa ľudia nemali príliš spoliehať na výživové doplnky. Pravidelné užívanie niektorých z nich totiž môže mať negatívne účinky na organizmus. Riziková tiež môže byť ich kombinácia s liekmi.

Zvýšené riziko úmrtia?

Závery z novej štúdie zverejnenej v magazíne Annals of Internal Medicine hovoria, že nadmerný príjem výživných látok z voľnopredajných suplementov môže viesť napríklad k zvýšenému riziku vzniku rakoviny. Vedci však zistili aj to, že nadužívanie niektorých výživových doplnkov môže zvyšovať riziko úmrtnosti na rôzne príčiny ochorení.

Do štúdie bolo zapojených viac ako 30-tisíc ľudí. Výskumníci analyzovali príjem výživných látok, ktoré títo ľudia konzumovali nad rámec obsahu v prirodzenej strave. Ukázalo sa, že vyšší príjem vápnika bol spojený s vyššou pravdepodobnosťou výskytu onkologického ochorenia. Rizikové môže byť podľa vedcov aj pravidelné užívanie vitamínu D, ktoré súviselo s vyšším rizikom úmrtia na rôzne príčiny v prípade, že má človek dostatočný prísun vitamínu D.

K výsledkom vedci doplnili, že budú potrebné ďalšie štúdie na overenie záverov štúdie. Upozorňujú však, že nadmerný príjem nutrientov v podobe výživových doplnkov môže mať na organizmus aj úplne opačný vplyv, než aký chceme prostredníctvom ich užívania dosiahnuť.

V priemere mali totiž nižšie riziko úmrtnosti na rôzne ochorenia osoby, ktoré sa spoliehali len na živiny prijímané z potravy. Organizmus zrejme výživné látky efektívne využije práve vtedy, keď sa nachádzajú v strave. Súvislosť medzi užívaním doplnkov a nižšou úmrtnosťou sa v tejto štúdii nepodarilo preukázať.

Fotogaléria


Tagy:
výživové doplnky

2019-04-23 16:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia