Horkastý kráľ všetkých citrusov: Takto by sa v skutočnosti mal jesť grapefruit!

Zdroj: gettyimages.com
2019-04-12 12:00:00

Ak vyhodíte šupku z grapefruitu do koša, nielenže sa zbavíte "odpadu", ako to mnohí nazývajú. S ňou ste zahodili aj množstvo výživných látok, z ktorých mohlo profitovať vaše telo! Grapefruitová šupka totiž obsahuje živiny v oveľa väčšom množstve, ako sa nachádza v dužine.

V šupke nájdete v nej esenciálne oleje, fytochemikálie a vitamín C, ktorý poskytuje antioxidačnú ochranu. Niektoré látky, prítomné v šupke grapefruitu dokonca vykazujú účinky v boji proti rakovine! Pozrite sa bližšie na výživné látky v šupke, ktoré vás prekvapia svojou silou. 

Čítajte tiež: Nenápadné orechy, ktoré vyrazia dych svojou silou: Lieskovce skrášlia pokožku a zvýšia sexuálny apetít!

Esenciálne oleje

V šupke sa nachádzajú esenciálne oleje – prevláda limonén alebo D-limonén, ktorý je často doplnkom v kuchyni a pridáva sa do jedál a potravín, aby im dodal chuť a vôňu. Ako vedci ukázali vo výskumelimonén vykazuje silné protizápalové schopnosti. Hoci je potrebných viac výskumov na preukázanie tohto jeho účinku, limonén taktiež bojuje proti niektorým druhom rakoviny. Napríklad v júni 2013 vydala publikácia „Cancer Prevention Research“ výsledky štúdie, ktorá ukázala, že limonén môže zabíjať rakovinové bunky u žien s včasným štádiom rakoviny prsníka!

Rozpustná vláknina

Podľa Purdue University kandizovaná grapefruitová kôra má 2,3 gramov vlákniny na 100 gramov šupky, čo je asi trikrát viac vlákniny, než dostanete z družiny. Šupka je obzvlášť bohatá na rozpustný pektín, ktorý pomáha znižovať hladinu cholesterolu a zmierňuje tok cukru do krvného obehu po konzumácii jedla s obsahom sacharidov.

Antioxidanty

Extrakty z grapefruitovej kôry obsahujú známy antioxidačný vitamín C, rovnako ako hesperidín a naringín, ktoré sú tiež antioxidantmi. Hesperidín a naringín patria do skupiny chemických látok na báze rastlín nazývaných flavonoidy. Tieto fytochemikálie pomáhajú v boji proti rakovine tým, že blokujú šírenie rakovinových buniek, podľa Linus Pauling Institute. Hesperidín má potenciál spomaliť rast nádorov v gastrointestinálnom trakte a pľúcnom systéme, podľa správy z vydania časopisu American Journal of Surgery.

Ako ju jesť?

Pochutnajte si na sladkej, resp. kandizovanej kôre z ovocia. Ľahko ju pripravíte a jej sladká chuť pomáha vyrovnať horkosť kôry. Jedinou nevýhodou je prídavok vo forme cukru. Ak chcete diétnejšiu potravinu, môžete použiť grapefruitovú šupku v pikantných jedlách. Alebo pridajte nastrúhanú šupku do šalátu zo zeleniny, avokáda a vlašských orechov. Taktiež sa hodí do nízkotučného jogurtu a olivového oleja. Taktiež si z nej môžete vyrobiť chutnú omáčku! Zmiešajte nízkotučnú majonézu, nastrúhanú grapefruitovú kôru a trošku šťavy z tohto ovocia alebo octu a máte polevu na ryby alebo kuracie mäso. 

Aby sa to neskončilo zle

Tak ako grapefruitová šťava aj kôra zasahuje do absorpcie niektorých typov liekov. Môže sa stať, že lieky vám nezaberú tak, ako by mali alebo sa, naopak, ich účinky zdvojnásobia! V marcovom čísle Planta Medica z marca 2009 sa uvádza, že látky v šupke grapefruitu môžu tiež pôsobiť na metabolizmus liekov. Poraďte sa radšej so vojím lekárom.

Taktiež si treba dávať pozor na výber ovocia, na ktorom môžu byť zvyšky pesticídov a iných chemických látok. Dajte prednosť radšej bio kvalite!

Fotogaléria


Tagy:
kôra ovocie grapefruit živiny šupka výživné látky

2019-04-12 12:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia