Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Gastronomický hit s dvojakou tvárou: Lekárka vyvrátila mýty o javorovom sirupe

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Ako prví ju ochutnávali pôvodní obyvatelia Severnej Ameriky, dnes poznajú sladkú jantárovú miazgu z javora cukrového ľudia po celom svete. Javorový sirup je vraj nielen sladký, ale aj zdravý. Skutočne? Spýtali sme doktorky Alžbety Béderovej z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave.

 

Podľa známej odborníčky na výživu, doktorky Alžbety Béderovej, je síce javorový sirup takmer rovnako kalorický ako klasický biely cukor, ale v porovnaní s ním má lepšie nutričné zloženie. „Okrem sacharózy obsahuje aj monosacharidy fruktózu a glukózu, organické kyseliny, vitamíny skupiny B a z minerálov vápnik, železo, zinok a mangán, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie imunitného systému - podporujú tvorbu červených aj bielych krviniek a stimulujú tvorbu energie,“ vysvetľuje špecialistka.

Čítajte viac: Doktor Bukovský o mlsnej dileme: Sladké omyly, na ktoré dopláca naše telo

Neschudnete!

Diabetici by sa však javorovému sirupu mali vyhnúť – jeho glykemický index sa podľa slov lekárky vyrovnáva bielemu cukru. Sladiť by ním nemali ani ľudia na redukčných diétach, a to aj napriek tomu, že na internete nájdu množstvo článkov a rád, ako pomocou jeho konzumácie rýchlejšie schudnú a „zoštíhlia“ tukové bunky, upozorňuje doktorka Béderová.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Nutričný omyl?

Niektoré štúdie tiež uvádzajú, že antioxidanty a ďalšie látky nachádzajúce sa v javorovom sirupe majú preventívne účinky s podporným efektom na zdravie. Či však organizmus skutočne chránia pred voľnými radikálmi, tlmia zápalové procesy, upravujú hladinu cholesterolu a sú prevenciou srdcovocievnych ochorení a rakoviny natoľko, aby sme javorový sirup konzumovali na pravidelnej báze, to je podľa slov lekárky diskutabilné. Vedecké dôkazy, ktoré by javorový sirup vyniesli na popredné miesta medzi sladidlami, podľa nej zatiaľ chýbajú.

Viac o téme: SladidloAlžbeta BéderováJavorový sirup
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9