Obľúbený výživový doplnok má zradný vplyv na telo: Ako súvisí liečba rakoviny s probiotikami?

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-04-09 10:00:00

Imunoterapia je nádejou modernej liečby rakoviny. Vedci však prichádzajú na to, že úspešnej liečbe môže stáť v ceste aj banalita – napríklad užívanie výživových doplnkov počas terapie. Probiotiká by mohli byť vysvetlením, prečo je u niektorých pacientov imunoterapia neefektívna.

Imunoterapia je oblasťou, v ktorej vidia lekári nové možnosti liečby rakoviny, v prípade niektorých pacientov je však neúčinná. Prečo je to tak? Odpoveď by sa mohla ukrývať v črevnom mikrobióme.

Čítajte viac: Kedy sa probiotiká môžu obrátiť proti vám? Bežný zdravotný problém ich mení na predátora

Užívanie probiotík môže mať na organizmus pozitívne, ale aj negatívne pôsobenie. Nie je žiadnou novinkou, že črevný mikrobióm je riadiacim centrom imunity. Amerických vedcov však šokovalo nedávne zistenie súvisiace s užívaním probiotických doplnkov, uvádza Medicalnewstoday.com.

Onkologickí pacienti s metastatickým melanómom, ktorí počas imunoterapie konzumovali suplementy s obsahom probiotík, mali v porovnaní s inými pacientmi o 70 percent nižšiu pravdepodobnosť, že ich telo pozitívne zareaguje na terapiu a bude účinná. Takisto mali nižšiu diverzitu črevných mikroorganizmov. Doplnky pritom užívalo až 42 percent zo 113 pacientov zaradených do výskumu.

Imunite pomáha vláknina

Čo však telu pri imunoterapii prospieva, je podľa výskumníkov strava s vysokým obsahom vlákniny (zelenina, ovocie a obilniny). Pacienti s vysokým príjmom vlákniny v strave mali 5-krát vyššiu pravdepodobnosť, že u nich liečba bude úspešná a pri liečbe budú spolupracovať aj ich črevné baktérie.

Neželaný dôsledok na efektivitu liečby môže mať aj vysoká spotreba cukru a spracovaného mäsa – u pacientov s týmto stravovacím profilom obsahoval ich mikrobióm menej prospešných črevných baktérií. Vedci tieto výsledky prezentovali na poslednom výročnom stretnutí Americkej asociácie pre výskum rakoviny v Atlante. 

 

Fotogaléria


Tagy:
rakovina probiotiká imunoterapia

2019-04-09 10:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia