Legendárna rastlina obsahuje unikátne zlúčeniny: Účinky chmeľu prekvapujú!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-04-06 15:30:00

V osnovách ľudovej medicíny sa nachádza aj chmeľ. Je známym zdrojom fytoestrogénov, prospieva pokožke, vlasom, vďaka sedatívnym účinkom ľahšie navodzuje spánok a upokojuje nervový systém. Podľa najnovšieho výskumu obsahuje vzácnu zlúčeninu, ktorej deriváty by mohli prispieť k liečbe rakoviny.

Keď sa povie chmeľ, väčšine z nás okamžite napadne pivo. Hoci je rastlina kľúčovou surovinou na prípravu obľúbeného alkoholického nápoja, má oveľa širšie využitie – o jej zlúčeniny sa už dlhé roky zaujíma aj moderná medicína.

Čítajte viac: Obľúbené nápoje so škodlivými látkami? Pivo a víno v ohrození!

Z najnovšieho výskumu realizovaného na Štátnej univerzite v Oregone vyplýva, že zlúčeniny nachádzajúce sa v chmele sú schopné likvidovať rakovinové bunky. Výskumníci si posvietili najmä na xantohumol, o ktorom je známe, že má silné protizápalové účinky. Vedci z neho odvodili dva deriváty, ktoré nie sú metabolizované na fytoestrogény, pretože by mohli niektorým typom nádorov uľahčovať ich rast (dihydroxantohumol tetrahydroxantohumol).

Zistili, že podobne ako xantohumol, aj jeho deriváty sú schopné likvidovať rakovinové bunky pečene a hrubého čreva. To znamená, že sa zrejme stanú predmetom seriózneho výskumu a predklinického testovania. Štúdia bola publikovaná v magazíne International Journal of Molecular Sciences.

Fytoestrogény - prírodné hormóny

Samotné fytoestrogény, medzi ktorými vyniká najmä chmeľový xantohumol, sú rastlinné látky s podobnými účinkami ako ženské pohlavné hormóny estrogény. Mnohé ženy ich vyhľadávajú v období menopauzy, keď čelia výkyvom hormónov a návalom horúčav. Prospievajú aj pokožke a zlepšujú vzhľad vlasov. Ich pôsobenie sa takisto spája s prevenciou zápalov ženských pohlavných orgánov či ochranou mozgových buniek pred neurodegeneratívnymi ochoreniami.

Fotogaléria


Tagy:
rakovina chmeľ

2019-04-06 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia