Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Liečivá rastlina, ktorá výborne vonia aj chutí: Účinky rozmarínu pocítite okamžite!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Rozmarín poznajú najmä obyvatelia Stredomoria, ktoré je domovom tejto rastliny. Voňavý ihličnatý ker v sebe ukrýva niekoľko benefitov naraz. Využitie našiel v kuchyni, ale tiež v kozmetike a ľudovom liečiteľstve.

Rozmarín, latinsky Rosmarinus officinalis, je nenáročná krovitá rastlina, ktorú si môžete pestovať aj doma za oknom alebo na balkóne. Stačí, ak ho položíte na dostatočne slnečné miesto, kde sa mu bude dobre dariť.

Čítajte viac: Majoránka, obľúbené korenie babičiek: Liek, ktorý podľa legiend prinášal aj lásku

Rozmarínom môžete dochutiť mäso, ryby, ale aj cestoviny. Či už je čerstvý, alebo v sušenej podobe, nájdete v ňom množstvo zdraviu prospešných látok. Je zdrojom vlákniny, ktorá podporuje trávenie, obsahuje vitamíny C a A, B6, ale tiež železo, ktoré vo vyváženej strave nesmie chýbať, v opačnom prípade hrozí anémia. Takisto telu poskytuje vápnik, ktorý posilňuje kosti.

Zdravotné benefity

Podľa Livestrong.com je rozmarín zdrojom antioxidantov potláčajúcich zápaly. Vďaka obsahu kyseliny rozmarínovej a kávovej by tiež mohol byť prevenciou rakoviny. Prenikavú drevitú vôňu byliny považuje ľudové liečiteľstvo za skvelý prostriedok na povzbudenie pamäti a osvieženie mysle. Túto schopnosť rozmarínovej silice kvitujú aj vedecké štúdie – obsahuje kyselinu karnosovú, ktorá mozgové bunky chráni pred poškodením voľnými radikálmi. Z terapeutického hľadiska napomáha regenerácii mozgu, podporuje kognitívne funkcie a v rámci prevencie spomaľuje jeho starnutie. Takisto zlepšuje náladu.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Ako dopĺňa Medicalnewstoday.com, v tradičnej medicíne boli výťažky z rastliny aj prostriedkom na zlepšenie rastu vlasov a zmiernenie svalových bolestí. Rozmarínu sa tiež pripisujú priaznivé účinky na trávenie.

Na čo si dať pozor?

Aj v prípade tejto bylinky platí známa ľudová múdrosť, že „všetkého veľa škodí“. Ak by ste rozmarínu skonzumovali priveľa, hrozia vám brušné kŕče, vracanie, opuch pľúc, či dokonca komatózny stav. Opatrnosť je namieste aj v prípade, že užívate lieky na riedenie krvi, vysoký krvný tlak alebo diuretiká, s ktorými môže reagovať.

Viac o téme: Rozmarín
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9