Červený poklad menom mletá paprika: RECEPTY na kúry, ktoré zlepšia trávenie a pomôžu srdcu!

Zdroj: gettyimages.com
2019-03-29 14:00:00

Patrí medzi najpoužívanejšie korenia pre svoju chuť a farbu. Mletá červená paprika je viac než len dochucovadlo. Nielenže dodá jedlám vynikajúcu chuť, ale postará sa aj o prísun zdraviu prospešných látok. Vďaka patrí Krištofovi Kolumbusovi, ktorý ju priviezol do Európy!

Je jedno, či je paprika sladká alebo štipľavá. V oboch prípadoch je zdravá a chutná! Vedeli o tom ľudia už z vyše 7000 rokov pred naším letopočtom. Počas svojej výpravy ju objavil Kolumbus, ktorý ju doviezol do Európy. Sladká paprika je vyrábaná z vysušených a pomletých dužín bez semien, pričom v prípade tej štipľavej sa štipľavosť upravuje pridávaním rôznych množstiev semienok do pomletej hmoty. 

Čítajte tiež: Nepodceňujte pomarančovú šťavu: Jeden pohár denne vás môže zachrániť pred ochorením ciev!

Čo dokáže? 

Mletá paprika obsahuje sacharidy, bielkoviny, tuk, vlákninu, ale i množstvo minerálnych látok ako vápnik, železo, horčík, sodík, zinok, meď, atď. Nechýbajú ani vitamíny A, B, C, E či betakarotén. Vďaka obsahu prospešných látok sa postará o mnoho viac, než len o chuť jedál. Má antiseptické účinky a podporuje imunitu. Taktiež prispieva k správnemu tráveniu, odstraňuje plynatosť a bolesti brucha a taktiež podporuje metabolizmus tukov. 

Toto korenie má odvodňujúce účinky! Prečisťuje obličky a močové cesty. Hoci vyzerá nenápadne, má veľkú silu na srdce. Podporuje pevnosť ciev a srdca a považuje sa za pomocníka v prevencii vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Taktiež ochráni pred vznikom anémie a osteoporózy. Kto by to bol povedal, že mletá paprika prispieva k pevnosti kostného tkaniva, vlasov, nechtov a pokožky!

Recepty pre zdravie

Dajte prednosť radšej po domácky vypestovanému  a usušenému koreniu alebo tomu kupovanému v bio kvalite. Tak si môžete byť istí, že máte k dispozícii čistý produkt, ktorý vám môže len pomôcť. 

Vďaka mletej paprike si môžete pripraviť kúru podľa toho, aký zdravotný problém vás trápi. Ak si chcete spraviť antibakteriálnu paprikovú kúru, dajte na špičku guľatého noža mletú červenú papriku a zapite ju 2 dl vlažnej vody. Robte tak každý deň, po dobu 3 týždňov, ráno, na obed a večer. 

Chcete posilniť srdce a tiež trávenie? Dve lyžičky korenia prelejte 2 dl 60% liehom a nechajte odpočívať 14 dní. Denne poriadne pretrepte, aby sa uvoľnili liečivé látky. Preceďte a užívajte po dobu 6 týždňov trikrát denne 30 kvapiek. 

Výborný je aj bylinný likér na trávenie! 

Potrebujete:

  • 1 lyžicu korenia
  • trochu chilli
  • 1 lyžičku pomletých feniklových semienok
  • 1 lyžičku pomletých anízových semienok
  • 0,5 l slivovice alebo iného čistého destilátu

Postup: Zmiešajte ingrediencie a zalejte destilátom. Nechajte dva týždne na teplom mieste lúhovať, pričom denne pretrepte. Následne preceďte, nalejte do pohára a pri problémoch užívajte dvakrát denne 1 čajovú lyžičku pred jedlom. 

Fotogaléria


Tagy:
paprika potraviny zdravie mletá červená paprika

2019-03-29 14:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia