Diétna hlava plná prospešných látok: Úžasné účinky karfiolu, o ktorých mnohí nevedia!

Zdroj: gettyimages.com
2019-03-24 15:30:00

Jeho pôvod je v Stredomorí, obsahuje zdravé tuky a pomôže pri problémoch s obličkami! Karfiol je zelenina, ktorú síce máme v kuchyni počas celého roku, no málokto vie, čo dokáže a aké má účinky. Jednoznačne netreba túto zeleninu podceňovať!

Pri vyslovení slova karfiol každému hneď napadne vyprážaný karfiol so zemiakmi a s tatarskou omáčkou. Hoci ide o chutné jedlo, pri tepelnej úprave v oleji sa z karfiolu vytrácajú dôležité živiny! Preto dajte prednosť radšej surovej forme, alebo tej, pripravovanej na pare či vareniu. Tak si budete môcť vychutnať zeleninu a prijmete všetky prospešné látky, ktoré obsahuje. 

Čítajte tiež: Kôstka z avokáda nepatrí do koša: Hriech, ktorým sa pripravujete o veľa!

Čo obsahuje? 

Karfiol je veľmi zdravé a ľahké jedlo, ktoré možno zohnať počas celého roka. Je vlastne vyšľachtený z obyčajnej kapusty. Obsahuje veľa vody, taktiež bielkoviny, sacharidy, tuk, vlákninu, ale i minerálne látky ako železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, zinok a selén. Málokto vie o tom, že dokonca v ňom nájdeme aj omega-3 a omega-6 mastní nenasýtené kyseliny, ktoré sú prospešné hlavne pre naše srdce. Nechýbajú ani vitamíny ako A, B, E, betakarotén, luteín a kyselina listová. Táto zelenina je výborným zdrojom vitamínu C, folátu a vitamínu K, ako sa uvádza na livescience.com. 

Jeho výnimočnosť spočíva aj v tom, že v ňom nájdete vzácne látky – indol-3-karbinol a sulforafán. Tieto látky môžu pomôcť ochrániť ľudský organizmus pred rakovinovými ochoreniami, cukrovkou a dokonca tiež nadváhou. 

Skvelý na vlasy i na obličky

Táto zelenina vyniká mnohými zdraviu prospešnými účinkami, o ktorých zrejme takmer nikto nevie. Karfiol je účinný v liečbe močového traktu a obličiek, dokonca bolo zistené aj jeho pôsobenie pri skleróze a preventívne pôsobí proti rakovine hrubého čreva. Je skvelý na vlasy i pleť – spomaľuje vypadávanie vlasov, spevňuje nechty a hojí zápaly pokožky. 

Oplatí sa ho konzumovať počas celého roku, keďže podporuje imunitný systém. Tí, ktorí zápasia s vysokým krvným tlakom, sa taktiež môžu naň spoľahnúť. Karfiol dá krvný tlak do poriadku. Ďalším príjemným plusom je to, že pomáha predchádzať infekciám a stimuluje rast a regeneráciu buniek. Infekcie nebudú mať šancu! 

Podporuje chudnutie

Za zmienku stojí aj nízky energetický obsah karfiolu! Sto gramov tejto zeleniny obsahuje približne 105 kilojoulov. Je vhodnou zeleninou pri chudnutí, vďaka nízkej energetickej hladine zabezpečí ľahké spálenie prijatej energie a podporí spaľovanie tuku. Nachádza sa v ňom veľa vody, takže je močopudný. Hoci je karfiol zdravý a diétny a oprávnene dostal nálepku „diétna zelenina“, nečakajte, že vás zasýti na dlho. 

Ak chcete vyťažiť z karfiolu maximum, pochutnajte si na jeho varenej, dusenej alebo zapekanej forme. Taktiež je skvelý ako príloha, ale i ako polievka. Vyznačuje sa tým, že keď sa varí, síce zapácha, no má osobitú chuť a najlepšie chutí s čiernym korením a strúhaným muškátovým orieškom. 

Fotogaléria


Tagy:
zelenina zdravie rakovina liečba prevencia karfiol choroby účinky

2019-03-24 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia