Bežne dostupná potravina zachráni myseľ pred starnutím: Odvráti ochorenie mozgu!

Zdroj: gettyimages.com
2019-04-01 05:55:00

Huby si zaslúžia v jedálničku zaujať oveľa významnejšie miesto, než byť len doplnkom na pizzi. Zaujímavé sú nielen ich kulinárske, ale aj výživové vlastnosti. Vďaka svojmu obsahu prospešných látok ulahodia ľudskému organizmu a taktiež najnovšie vplývajú aj na mozog!

Vedci prichádzajú s novým odhalením, ktoré sa objavili po vykonaní experimentu. Výsledky výskumu ukázali, že huby môžu odvrátiť skoré príznaky demencie! Výskum bol publikovaný v časopise Journal of Alzheimer’s Disease.

Čítajte tiež: Nepríjemný problém, o ktorom nikto nehovorí: Keď nemôžete ísť na záchod, spravte jednoduchý trik!

Aj menšie množstvo je prospešné

Tí, ktorí jedli viac ako dve 150-gramové porcie húb týždenne, mali o polovicu menšiu pravdepodobnosť, že budú trpieť miernym poškodením kognitívnych funkcií. Dokonca aj konzumácia menšieho množstva húb by mohla byť rovnako prospešná! Vo výskume boli uvedené nasledujúce huby s takýmto účinkom: pečiarky, huby Shitake a ústricové huby. Je však pravdepodobné, že sa to týka mnohých typov húb.

Výskumníci počas šiestich rokov vyspovedali o viac ako 600 Číňanov nad 60 rokov a pýtali sa ich na stravu a zdravie. Účastníci sa tiež zúčastnili testov, aby vedci zistili, ako dobre fungujú ich mozgy. Bol hodnotený ich stav, čo sa týka demencie, aby sa posúdilo, do akej miery bola ich myseľ poškodená vekom. 

Čo to má na svedomí? 

Výskumní pracovníci z Národnej univerzity v Singapure veria, že zlúčenina v hubách nazývaná ergotioneine to má na svedomí a mohla by pomôcť ochrániť mozog pred starnutím. Ide o aminokyselinu, ktorú si telo nedokáže samé vyprodukovať. Predchádzajúce štúdie zistili, že hladiny boli nižšie u pacientov so spomínaným zdravotným stavom, teda miernym poškodením kognitívnych funkcií. 

Zároveň však vedci pripúšťajú, že aj iné látky, ktoré stimulujú rast nervov a nachádzajú sa v hubách, môžu byť prospešné – podľa vedeckého tímu ide o látky ako hericenóny, erinacíny, scabroníny a diktyoforíny. 

Lei Feng, ktorý viedol singapurský tím, povedal: „Táto korelácia je prekvapujúca a povzbudzujúca. Zdá sa, že bežne dostupné jedlo by mohlo mať dramatický vplyv na pokles kognitívnych funkcií. Na základe súčasných dôkazov navrhujeme, aby bola spotreba húb potenciálnym preventívnym opatrením na spomalenie kognitívneho poklesu a neurodegenerácii pri starnutí.“

O zdravotnom stave

Mierne poškodenie kognitívnych funkcií je zdravotný stav, ktorý predstavuje prechodnú fázu medzi normálnym starnutím a demenciou. Avšak, zasiahne pamäť, pozornosť a priestorové videnie. Človek je zábudlivý a má znížené jazykové zručnosti. Hoci ľudia s týmto stavom môžu stále vykonávať každodenné aktivity, ich mentálne schopnosti sú horšie, než by sa očakávalo v ich veku. Nie je to typ demencie, ani ochorenie. 

Fotogaléria


Tagy:
potraviny huby mozog ochorenie demencia

2019-04-01 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia