Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Neuveriteľné, čo sa začne diať vo vašom mozgu po zjedení kyslých uhoriek: Zmena psychiky!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Už naše staré mamy nedali na ne dopustiť. Kvasená kapusta či uhorky nielen skvelo chutia hlavne v spojení s hlavným jedlom. Skrývajú v sebe oveľa väčší poklad! Dokonca pôsobia aj na našu psychiku.

Keď sa povie fermentované alebo kvasené potraviny, mnohí si ako prvé predstavia kyslé uhorky alebo kapustu, ktoré patria k slovenskej kuchyni. Niektorí si ešte pamätajú na tlačenie kapusty u starých rodičov alebo niektoré ženy spomínajú na obdobie, keď v tehotenstve otvárali nové a nové zaváraninové poháre s kyslými uhorkami.  

Čítajte tiež: Veľká sila modrých bobúľ na srdce: Toto robia čučoriedky s krvnými cievami!

Antidepresívni pomocníci

Málokto by povedal o tom, že kvasené, kyslé uhorky môžu hrať určitú úlohu v úrovni šťastia! Uhorky a ďalšie fermentované potraviny majú schopnosť zmierniť úzkosť a tak podporiť pocit šťastia tým, že pôsobia ako anxiolytický činiteľ. Jednoducho povedané, majú antidepresívne účinky, odstraňujú psychické napätie a spomínanú úzkosť.

Neurózy a úzkosť možno znížiť spotrebou kvasených prísad, akými je kyslá kapusta. Má nízky obsah kalórií a naopak vysoký obsah vitamínov a minerálnych látok. Vzniká vďaka baktériám mliečneho kvasenia a poskytuje probiotiká vo forme laktobacilov.

Výskumník Matthew Hilimire skúmal vplyv fermentovaných potravín na psychické zdravie na univerzite College of William & Mary. Výsledky výskumu poukázali na významné zníženie sociálnej úzkosti a neuróz u jedincov, ktorí konzumovali fermentované potraviny na dennej báze.

Okrem toho, vedci potvrdili, že zdravý žalúdok vedie k zdravému mozgu. V skutočnosti podporou hormónu serotonínu v tele sa zvyšuje úroveň šťastia a tým sa posilňuje aj podpora zdravšieho myslenia a znižuje sa spúšťanie úzkosti. Dokonca v črevách je viac serotonínu než v mozgu, preto je dôležité mať v poriadku tráviaci trakt. A to zabezpečí konzumácia fermentovaných potravín.

Neuveriteľné, čo sa začne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čo spraví s potravinami fermentácia?

Fermentácia sa využívala hlavne na dlhodobé uskladnenie potravín, ide o určitý spôsob ich konzervovania. Slúži na odstránenie škodlivých látok, možno ňou zlepšiť chuť potravín a ich výživovú hodnotu. Kyslá kapusta je napr. zdravšia v porovnaní s čerstvou. Vďaka kvaseniu sa totiž v kapuste tvorí vitamín B12, ktorý bojuje proti stresu. Okrem blahodarného vplyvu na psychiku človeka majú tieto potraviny aj ďalšie zdravotné výhody: dodávajú organizmu vitamíny a minerály a množstvo iných zdraviu prospešných látok. Najideálnejšie je ich konzumovať hlavne v zimnom období, keďže podporujú imunitu.

Medzi fermentované potraviny, bojujúce proti depresii a úzkosti, patrí aj kefír, jogurt, tempeh - kyslý sójový produkt pochádzajúci z Indonézie a kyslý čaj kombucha. Nezabúdajte na ne vo svojom jedálničku!

Viac o téme: PotravinyZdraviePsychikaFermentované potravinyKyslé uhorky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9