Olivy, perly stredomorskej kuchyne: Zelené plody sa od čiernych líšia aj obsahom!
Zdroj: gettyimages.com
Olivy sú perlami stredomorskej kuchyne. Taliani, Španieli či Gréci ich však nekonzumujú len kvôli chuťovým vlastnostiam. Vďaka obsahu výživných látok sú tieto božské plody esenciou zdravého srdca a ciev. Viac o ich benefitoch Vyšetreniu prezradila doktorka Alžbeta Béderová, špecialistka na výživu.
Stredomorský jedálniček preslávil najmä olivový olej - najznámejší rastlinný zdroj zdravých tukov, ktoré by mali byť významnými zložkami vyváženého jedálnička. Podobne ako olivový olej, aj konzumácia olív pomáha regulovať krvný tlak, znižuje cholesterol a chráni pred kardiovaskulárnymi ochoreniami.
Zelené alebo čierne?
„Zelené olivy sú v podstate nedozreté plody, ktoré po prirodzenom dozretí nadobúdajú tmavú až čiernu farbu. Zelené – nezrelé olivy, sú tak, ako každé nedozreté ovocie, tvrdšej konzistencie, trpké až horké a obsahujú menej tukov, čiže mastných kyselín. Zelené olivy sa po zbere spracovávajú v slanom náleve, a preto obsahujú viac soli. Dozreté olivy majú lahodnejšiu chuť a sú sladšie, mäkšie a nie sú slané, keďže sa nemusia upravovať v slanom náleve,“ objasňuje doktorka Alžbeta Béderová z Poradne zdravia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.
Čítajte viac: Elixír života, ako ho nepoznáte: V tomto prípade ruky preč od olivového oleja!
Podľa slov lekárky obsahujú olivy a tiež olivové oleje celú škálu hodnotných fytonutrientov. „Z mastných kyselín si ceníme hlavne mononenasýtenú omega-9, kyselinu olejovú, a tiež polynenasýtené omega-6 a omega-3 mastné kyseliny – linolovú a alfa linolénovú. Z minerálnych látok sú prítomné sodík, vápnik, draslík, horčík, fosfor či železo. Z vitamínov treba spomenúť hlavne cenné liposolubilné vitamíny A, E, K, ale tiež vitamíny zo skupiny B vrátane B9, kyseliny listovej. Z ďalších fytonutrientov sú v rámci prevencie významné flavonoidy, antokyaníny, steroly a polyfenoly,“ približuje doktorka Béderová.
Ako ďalej dopĺňa, konzumácia olív či používanie kvalitných olivových olejov má mnohé zdravotné benefity. Sú prevenciou kardiovaskulárnych chorôb, upravujú lipidové spektrum (znižujú rizikový LDL cholesterol a zvyšujú jeho ochrannú frakciu HDL). Živiny nachádzajúce sa v olivách a produktoch z nich majú protizápalové účinky, podporujú imunitný systém, chránia organizmus pred infekciami a zápalmi, odbúravajú rizikové metabolity, čiže prispievajú k detoxikácii organizmu. Zároveň chránia DNA pred poškodením, napomáhajú regenerácii buniek a spomaľujú ich starnutie. „Kvalitný olivový olej sa využíva aj v dermatológii pri liečbe kožných ochorení. Nezanedbateľným benefitom je aj zlepšená chuť do jedla a úprava tráviacich pochodov, ktorá súvisí so stimuláciou produkcie tráviacich štiav,“ dopĺňa odborníčka.
Fotogaléria
olivy Alžbeta Béderová