Jarnou cibuľkou proti osteoporóze: Skryté účinky zeleniny, o ktorých vie málokto!

Zdroj: gettyimages.com
2019-03-11 12:00:00

Najvyšší čas dostať ju z tieňa a zaručiť jej miesto na výslní! V našich jedálníčkoch by totiž jarná cibuľka nemala chýbať. Vyniká bohatou nádielkou vitamínov, sviežou chuťou, nádhernou farbou a nízkou cenou. Dajte zelenú jarnej cibuľke!

Nielen preto by sme mali túto zeleninu milovať! Nízky obsah kalórií robí z jarnej cibuľky potravinu, ktorú si môžete dopriať v ľubovoľnom čase aj množstve. K tomu je nabitá zdraviu prospešnými látkami, ktoré majú priaznivé účinky na ľudský organizmus. 

Čítajte tiež: Základ slovenskej kuchyne ako ochrana pred ochorením: Jedinečný vplyv cibule a cesnaku na črevá!

Pomôže pri chudnutí a prospieva kostiam

Jarná cibuľka je v prvom rade skvelou diétnou potravinou! V sto gramoch tejto zdravej zeleniny sa nachádza len 31 kalórií, k tomu iba 0,1 gramu tuku a takmer 2 gramy bielkovín. Z množstvo vitamínov a minerálov, ktoré obsahuje, stojí za spomenutie aspoň horčík, draslík, meď fosfor, chróm, atď. Podľa timesofindia.indiatimes.com nájdeme v ňom dôležité vitamíny C a K, ktoré sú nevyhnutné pre zdravé kosti. Vďaka nim možno považovať jarnú cibuľku za prevenciu pred osteoporózou a tým aj ochranu pred vznikom zlomenín. Ak budete pravidelne konzumovať jarnú cibuľku, telu dodáte viac ako 20% odporúčanej dennej dávky vitamínu K a 2% vitamínu C. 

V zelenine nájdeme aj vitamín A, ktorý má silné antioxidačné vlastnosti. Spolu s vitamínom C prispieva k správnej činnosti kardiovaskulárneho systému. Za zmienku stojí aj fakt, že vitamín C, ktorý obsahuje jarná cibuľka, prispieva k zníženiu vysokého krvného tlaku a znižuje i hrozbu infarktu. 

Výborná na žalúdok

Máte žalúdočné problémy? Málokoho by napadlo siahnuť hneď po jarnej cibuľke! Pritom ide o prírodný prostriedok na uľavenie boľavému žalúdku. Odstraňuje tráviace ťažkosti a tým pomáha pri rôznorodých problémoch so žalúdkom. Veľké množstvo vlákniny robí zo zeleniny tiež účinný prostriedok proti zápche. Sto gramov tejto zeleniny dodá telu 2,6 gramov vlákniny, čo je 7% odporúčanej dennej dávky. 

Choroby, traste sa!

Jarná cibuľka má veľkú silu! Pomáha bojovať s infekciami, chráni bunky a predchádza im. Posilňuje imunitu a obranyschopnosť organizmu. Je bohatým zdrojom železa, vďaka čomu je zelenina skvelá pri vykašliavaní a pomáha odhlieňovať dýchacie cesty. Ide o výbornú prevenciu pred prechladnutím a nádchou. 

Využitie v kuchyni

Očistite svoj organizmus po dlhej zime! Môžete siahnuť po čerstvom zväzku jarnej cibuľky a pridajte ju do šalátu, na domáci chlebík alebo z nej môžete pripraviť nátierku. Pokojne môžete dať prednosť bielej časti jarnej cibuľky, ktorá je o dosť jemnejšia než klasická cibuľa. Zelenú časť zase môžete jemne nasekať a použiť namiesto pažítky. Nebojte sa cibuľku tepelne upraviť. Môžete ju hrubo nasekanú zaliať vriacim vývarom. Taktiež sa hodí k pečenému lososovi alebo inej rybe. 

Vyberte si však jarnú cibuľku s tmavozelenými vňaťami a pevnými bielymi buľvami. Vyhýbajte sa tej cibuľke so zvädnutou alebo vlhkou vňaťou, ako sa uvádza na bbcgoodfood.com. Ak máte možnosť, dajte prednosť bio kvalite. 

Fotogaléria


Tagy:
zelenina jar zdravie účinky jarná cibuľka

2019-03-11 12:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia